Възникнал във фейсбук тандем на американка и добричлия подреди първа съвместна изложба

19:49, 01 юли 15 / Култура 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата съвместна изложба на американската художничка Сандра Лин Строшейн и живописеца от Добрич Валентин Катранджиев, озаглавена "Споделени мигове", бе открита в „Двореца“ в Балчик.

Голяма част от подбраните за изложбата 37 творби са нарисувани през юни, когато двамата художници рисуваха в заедно в архитектурно-парковия комплекс. 

Сандра  Строшейн е американски автор, популярен акварелист, посланик на няколко английски компании, има собствена линия четки. Започва да рисува преди около 6 години, като практикува 12 хиляди часа уроци при едни от светилата в акварела. Сега тя е уважаван художник-акварелист, носител на редица престижни отличия, както в родната си Америка, така и по целия свят.

Валентин Катранджиев е от Добрич. Освен със своите картини е известен с любовта си към дивата природа. Дълги години се занимава с орнитология. Той е единственият художник от Източна Европа, който е приет за член в една от най-престижните световни природозащитни организации „Художници за защита на дивата природа“ (Artists for Conservation) със седалище във Ванкувър, Канада.  

Сандра Строшейн сподели, че са се запознали с Валентин Катранджиев преди три години във фейсбук, където започнали един друг да коментират творбите си. „Нещата стигнаха до това аз да дойда в България. Тя е красива страна с много дадености. Красотата е онова, което аз много харесах. Мисля, че Господ е създал най-хубавите неща точно тук, в тази страна“, сподели художничката.

Разказа, че рисува от около шест години. Преди това  много е искала да се занимава с изобразително изкуство, но трябвало да изчака 30 години, докато детето й стане самостоятелно. Тогава превърнала спалнята си в ателие. Учила при двама от най-добрите в света акварелисти само две седмици. Вече 6 години само рисува. „През цялото време казвам „Аз трябва да рисувам“, сподели авторката. И допълни, че много рядко харесва своите творби, защото смята, че винаги може по-добре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама