Фуражен завод за 21 млн. евро започва да строи в Добрич китайски инвеститор

13:46, 02 юли 15 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайският инвеститор Фънг Гуоминг, придружаван от управителя на съвместната българо-китайска фирма България Тианшинонг Фийд Ко. ООД Надя Маринова, се срещнаха днес с областния управител д-р Маргарита Новоселска, съобщиха от областна администрация. Те са я запознали с напредъка по проекта за изграждане на фуражен завод на стойност 21 млн. евро в Добрич. Коментирани са пререгистрацията на съвместната българо-китайска фирма, която вече се нарича България Тианшинонг Фийд Ко. ООД, преглед на оферти за избор на изпълнители, срещи с проектанти и производители на силози, подготовка на терена и необходимите комуникации за реализация на съоръжението и др.

Д-р Новоселска е заявила, че срещата е потвърждение за подкрепата, която оказва българската държава за сериозните инвестиционни намерения. От друга страна, инвеститорът придобива увереност и сигурност за  реализацията на своя мащабен проект. Тя е подчертала, че миналата седмица Министерски съвет прие решение, с което към Министерството на земеделието и храните бе създаден Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Това е поредно доказателство за желанието на българското правителство да се стимулира търговията със селскостопански стоки с Китай, който е един от най-големите пазари за селскостопанска продукция в световен мащаб, както и да се повишат възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции в отрасъла, посочи д-р Новоселска.

През април бе първото посещение на делегация от българо-китайската фирма в Добрич. Тогава тя представи инвестиционните си намерения за изграждане на Фуражен завод в Добрич пред областния управител и кмета на града Детелина Николова.

Предвижда се инвесицията да се реализира в промишлена зона „Запад“ в Добрич, където е закупен терен. На първи етап от изграждането на завода, са планирани инвестиции в размер на 11 млн. евро и дневен капацитет на произведен комбиниран фураж - 500 тона. Според разчетите на китайските предприемачи, се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. йоана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. Дневният капацитет на произведения фураж ще бъде 500 тона /годишно - 150 000 т/. Управленският екип ще наброява около 20 души, а работниците в цеха - 35. На втори етап, инвестициите са в размер на 70 млн. йоана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона. След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет над 300 000 т, а персоналът ще е малко над 80 човека. Реализацията на продукцията ще бъде за Китай.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама