Радан Кънев: За България резултатът от референдума в Гърция е лош

12:06, 06 юли 15 / Политика 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За България резултатът от референдума в Гърция е лош, защото един изключително важен съсед - и геополитически, и икономически, остро се дестабилизира. Това заяви на пресконференция в Добрич съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и председател на ПП ДСБ Радан Кънев. „Надявахме се, че резултатът няма да е такъв, но това е избор на гръцките граждани, не наш. Във всеки един план дестабилизацията на една важна за нас държава, като Гърция, е лоша новина. Същевременно, ние трябва да сме готови икономически да се възползваме от тази ситуация“, заяви той. По думите му, в момента пред България и Румъния има огромни възможности. „Това са единствените стабилни държави в цяла Югоизточна Европа. Вчерашното решение на гръцкия референдум затвърждава тази позиция“, каза Кънев. И припомни, че Турция е без правителство в момента, без яснота каква коалиция ще управлява или ще има нови избори, Гърция е в изключително тежка криза, Македония е в много тежка политическа криза, Сърбия е в трайна геополитическа дезориентация. Има тежък конфликт в Украйна. Хиляди европейски компании изнасят инвестициите си от всички тези държави, включително и от Русия. „Дали България ще може да се възползва от тази ситуация, за да индустриализира икономиката си, за да увеличи рязко притока от чуждестранни инвестиции, за да отвори стотици хиляди нови работни места, зависи от това дали ще дадем знак, че е държава, в която  има правосъдие, или ще продължим да даваме знак, че сме държава, в която няма правосъдие“, каза Радан Кънев. И подчерта, че западният, особено германският инвеститор, защото две трети от тези инвестиции в промишлеността в Югоизточна Европа, са немски, не инвестира стотинка в държава, за която  няма ясни данни, че законът управлява и, че няма корупция в съдебната система. Затова, безспорно важният въпрос, с който ще се закрие този политически сезон, е дали ще има конституционно мнозинство около предложенията за промени в Конституцията.

„Това до голяма степен ще даде отговор на въпроса има ли изобщо в България отговорна политическа опозиция. Защото няма никакво съмнение, че без включване на правосъдната реформа, България не може да реализира шансовете си като стабилна европейска държава в доста размирния Югоизточен район на Европа“, коментира Радан Кънев.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ посочи, че по отношение на основните партии в мнозинството – ГЕРБ, РБ и Патриотичен фронт, позицията за конституционната реформа е ясна. По отношение на АБВ и двете основни опозиционни партии към момента  - не.  „Искрено се надявам, че те осъзнават политическата отговорност, която носят. Оттук-нататък, позиционирайки се като партии, които искат България да върви напред, включително икономически, или като партии, които искат България да бъде управлявана още дълго от мафията, и да продължава да обеднява и да губи население и пари“, каза още той.

„Ако не минат конституционните поправки, има законопроект за съдебната власт. Той е в доста отношения по-радикален от предложената промяна в Конституцията, защото конституционните поправки са по естеството си консенсусни, така че вкарваме в Министерски съвет и в парламента Закона за съдебната власт и работим. А, партиите, които са гласували против съдебна реформа ще си платят политическата  цена и в следващия парламент няма да имат и една трета от депутатите, за да блокират. Без конституционна промяна, съдебна реформа в България няма да стане. Ако трябва, да работим за парламент, в който ГЕРБ и РБ имат две трети. А, ако трябва ще работим за парламент, в който само РБ има две трети“, заяви Радан Кънев.

По повод публикации, че само в Добрич и Видин Реформаторският блок има общи кандидатури, той обясни, че във Видин няма, но на много други места има общи кандидатури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама