Глоба за главния архитект и условна присъда за шеф на служба в Каварна

13:55, 14 юли 15 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният архитект на община Каварна Юлиян Илиев е глобен, а началникът на служба „Териториално устройство и строителство“ Десислав Костов е получил 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок, съобщиха от Варненския Окръжен съд. Срещу двамата са били повдигнати обвинения, че като длъжностни лица са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си или за трети лица противозаконна облага.

Костов е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност в общинска администрация за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Главният архитект на община Каварна Илиев е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание – глоба в размер на 3000 лева.

Според представените доказателства по делото, извършените злоупотреби са били в прилагането и липсата на контрол върху спазването на общинска наредба от 2005 г. Съгласно нея жители на община Каварна, които са се нуждаели от жилище, получавали отстъпено право на строеж върху общински терени. Условието на наредбата било да започне строителство. Придобилите права върху общински терен имали възможност да купят земята, върху която строят жилище.

Двамата подсъдими не са упражнили контрол като длъжностни лица за спазването на общинската наредба и установяването на явни нарушения. Според обвинителния акт подсъдимият Костов намирал подходящи кандидати, които да отговарят на условията, регламентирани с наредбата. След като молбите им за придобиване отстъпено право на строеж били одобрявани, общинският началник на служба „Териториално устройство и строителство“ (ТУС) извършвал действия за своя изгода или изгода на свои роднини. Върху придобитите терени така и не започнали строителни дейности, за каквито има депозирани документи в общинската администрация. Пред съда бяха представени доказателства, че Костов е платил за придобиване на собственост върху предоставените терени, вместо някои от лицата, получили право на строеж. По-късно бившата общинска земя е била прехвърлена нотариално на негови роднини.

Обвинението представи събрани доказателства за облагодетелстване за общо 12 имота – 10 от името на началника на служба „ТУС“ и два – от името на главния архитект.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

Делото срещу третия обвиняем Диян Дечков е прекратено от Силистренската окръжна прокуратура, научи Topnovini.bg.

Кметът на Каварна Цонко Цонев коментира пред Topnovini.bg, че за пореден път се случва това, което от години казва за това дело, което беше заведено срещу трима обвиняеми. „Фанфари и медийни публикации през 2010 г., повдигане на обвиненията 20 дни преди местните избори през 2011 г., всичко това подсказваше какви са целите и какъв ще е крайният резултат. Пет години досъдебни и съдебни производства, похарчени стотици хиляди левове на данъкоплатците, доведоха до едно прекратено дело, една глоба и една условна присъда. При това на първа инстанция, не се знае какво ще стане на следващите две инстанции.

Това е още една история в стил „Напънала се планината, родила мишка”. Интересно е каква ще е реакцията на тези, които инспирираха това дело”, каза още кметът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама