Земеделски производители от област Добрич протестират с показно зареждане в бензиностанции

08:12, 24 юли 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална демонстрация на зареждане на земеделската техника по бензиностанции в страната ще се проведе днес от 9 до 16 часа. В нея се включват и зърнопроизводители от област Добрич. Те ще  зареждат на няколко места, сред които бензиностанцията Лукойл на изхода на Добрич за Варна, в района на Генерал Тошево по пътя за Кардам и на околовръстното на Балчик - бензиностанция "Лафи".  Зърнопроизводителите ще протестират срещу промените в Наредба №18, според които земеделските производители са задължени да монтират нивомерни устройства на ведомствените цистерни за зареждане на селскостопански машини.

Зареждане на машините на бензиностанциите  е репетиция, за това, което следва от 1 септември и ще бъде ежедневие, посочват от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В протестна декларация се казва, че „Националната асоциация на зърнопроизводителите, заедно с Националния съюз на говедовъдите в България и с подкрепата на Българска асоциация Биопродукти категорично се противопоставят на влезлите в сила от 30 юни 2015 г. промени в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Въпреки шестмесечен интензивен диалог с институциите, сектор „Земеделие“ е натоварен с финансовата и административна тежест за инсталиране на нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства до 31 август 2015г. Последното изменение на наредбата представлява безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители.

Изразяваме остро възмущение и недоумение и от липсата на позиция от страна на Министерство на земеделието и храните за разрешаването на проблема. Земеделската общественост подкрепя борбата срещу контрабандата на течни горива и предложи пакет от конкретни и ефективни мерки, целящи справяне със злоупотребите. Днес, земеделският сектор демонстрира как ще изглежда зареждането на земеделска техника всеки ден след 31 август.

Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност. Лобистките промени в наредбата не са начинът за борба с контрабандата, а допълнително бреме за работещия земеделски сектор.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама