Рентите в Добруджа няма да са по-ниски от миналогодишните

09:15, 26 юли 15 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състоянието на пролетниците ще бъде определящо за нивото на рентите в Добруджа тази година, но те няма да са по-ниски от миналогодишните, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов.

Намеренията на земеделски кооперации от Балчишко да дават рента от 100 лева на декар, той коментира с това, че Балчик и районът около морето винаги са облагодетелствани. За тях изкупната цена е по-висока, тъй като търговците имат по-малко транспортни разходи. От друга страна, те са по-близо до складовете за резервни части и всички консумативи. „Другите райони не сме поставени при същите условия, но се стремим да поддържаме приблизително същата рента”, коментира Жендов.

Рентите могат да бъдат и 100, могат да бъдат и 120 лева за декар, но след няколко години няма да има кой да обработва земята, обясни Жендов. Според него, ако рентите се повишат много, хората, които са се заели с този бизнес, ще фалират. „Нормално е, тези, които обработват земята, да печелят. А, тези, които имат земя, да получават достатъчно добра рента. Трябва винаги  да има равновесие и двете страни да са добре”, посочи той.

Припомняме, че, според данни на Териториалното статистическо бюро в Добрич, размерът на рентите в областта е двойно по-голям от средния за страната. През 2014 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в област Добрич достига 80 лв., което е с 3.9% по-високо спрямо 2013 година. В страната средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 41 лв. В класацията за най-високи ренти продължават да водят земеделските стопани от Балчишко, където през 2014 г. собствениците на земя в района са получили средно по 93 лева рента за декар. С рента от 82 лева на декар втора се нарежда община Добричка, следната от община град Добрич със средна рента от 81 лева. В останалите общини собствениците на земя са получавали между 71 и 78 лева на декар.

Реколтата от пшеница вече е прибрана на 80-90% е прибрана и, според първоначалните анализи,  е с добро качество, съобщи Кирил Жендов. Според него, получаваните в област Добрич добиви тази година са с 30-50 кг повече, спрямо миналата година. Ако през лятото на 2014 г. земеделските стопани са прибирали средно по 450-460 кг/дка, то тази година средният добив ще е около 500 кг/дка.

При предлаганите изкупни цени от 300 - 310 лева за тон пшеница обаче на някои места в областта приходите от пшеницата са около 0 лева. Отделни земеделски производители, които работят по-ефективно, печелят по 10-15 лева, обясни Кирил Жендов.

По думите му, изкупните цени на пшеницата в момента са много ниски – 300-310 лева франко пристанище, което не отговаря на икономическите потребности на зърнопроизводителите. Има износ, но все още само на  жито от стара реколта, която се продава на цени 320-330 лева за тон.

Земеделските стопани се надяват цените на пшеницата от нова реколта  те да се повишат, за да получат печалба, която да могат да реинвестират в производството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама