Ансамбли от Грузия, Южна Корея и Мексико участват във фестивала „Фолклор без граници“

13:48, 27 юли 15 / Култура 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В продължение на три дни пред публиката в Добрич ще се представят три от най-добрите ансамбли в света – от Грузия, Южна Корея и Мексико. Те са участници в XIV - я Международен фестивал "Фолклор без граници", който ще се проведе от днес до 29 юли в Добрич. Изящество и красота, атрактивни изпълнения и невероятна фиеста, ще покажат в 30-минутните си програми всяка вечер изпълнителите. Те ще представят фолклорни обреди, танци, костюми. Ансамблите от Мексико и Грузия почти от месец са на турне в Румъния, Сърбия и България. Формацията от Южна Корея обаче идва само за участията си в България.

   Изпълнителите от университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ в Тбилиси, Грузия,  е наричан още „Летящите грузинци“. В школата в Тбилиси се обучават общо над 350 танцьори, обяви ръководителят  на състава. В програмата у нас се представят 19 момчета и 13 момичета. Стана ясно, че изпълнителите репетират 7-8 години, за да се научат да танцуват на пръсти, което е не само много трудно, но и болезнено.

   Изпълнителите от Ballet Folklorico del Norte - фолклорна танцова студия от град Сиудад Хуарес, щата Чиуауа, Мексико, обещават да представят невероятното разнообразие и колоритен фолклор на своята страна, както и традиционната мексиканска музика. В програмата, която ще бъде показана в Добрич, са включени танци от три различни региона. В едно от изпълненията мъжете играят с мачете, а жените - с чаши с вода на главите.

   Фолклорен ансамбъл „SSUM Dance Company“ към Женския университет „Сонсин“, Сеул, Южна Корея е съставен от студенти на възраст между 20 и 27 години, специалност „Танц“ към университета в Сеул. „Ще покажем колко разнообразни могат да са корейските танци“, сподели ръководителката на формацията.

Официалното откриване на фестивала е днес от 19.00 часа. На сцената на площад  „Свобода” ще се представят танцьорите от ПФТС „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Там ще бъдат концертите и следващите два дни, като началото е също в 19.00 часа. Всяка от фестивалните вечери ще започва в 18.30 ч. с дефиле в централна градска част.

От тази година фестивалът в Добрич е част от семейството на ЦИОФФ - организация към Юнеско за съхранение на народна култура и традиции. Председателят на Националната секция Емил Павлов сподели, че в календара на организацията има 350 прояви по цял свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама