50 години чества Домът за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Камен бряг

14:44, 27 юли 15 25 860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Домът за възрастни хора с умствена изостаналост „Свети Пантелеймон” в село Камен бряг навършва 50 години от създаването си. Денят бе празник за всички хора от дома, които се включиха в програмата, подготвена специално за повода. Официален гост на празненстовотo беше кметът на Каварна Цонко Цонев, който лично поздрави възрастните и ги зарадва с подарък музикална уредба. Като всеки рожден ден и този не мина без торта и фойерверки. Всички заедно честваха юбилея с много танци и настроение.

Специализираната институция е с капацитет от 120 мъже и жени с умствена изостаналост. Всички места са заети, като настанени са 103 жени и 17 мъже, съобщи директорът на дома Зорница Матеева – Белчева. Най-младият е на 21 г., а най-възрастният потребител е на 88 г. Около 50 са чакащите от цялата страна, според данните на дирекция „Социално подпомагане“ в Каварна.

   Потребителите на социалната услуга са настанени в три жилищни сгради, като всяка от тях е обособена като отделен жилищен блок със спални помещения, санитарни възли, стаи за санитарите, дневни и занимални, административна сграда, сграда за кухненски блок и столова. От 2009 г. функционира и нов блок за рехабилитация,  зала за  трудова терапия,  за усамотение,  за обучение, за арттерапия, за музикални занимания и компютърно обучение.  За настанените в дома лица с увреждания се грижи персонал от 58 души, сред които социални работници, психолог, педагози, трудотепаревти, медицински сестри, обслужващ персонал.

   В свободното си време домуващите са разделени на групи и се занимават с редене на пъзели, плетиво, музикотерапия, четене на литература, гледане на телевизия. През лятото два пъти седмично ходят на море. Имат волейболно и баскетболно игрища. Работят и в зеленчуковата градина от 12 декара, където отглеждат домати, краставици, тиквички и други зеленчуци, които се използват при приготвянето на храната в дома.  

   Много малко от настанените в институцията поддържат връзка със семейството си. Голяма част са дошли в този дом от друга социална институция след навършване на 18-годишна възраст. Има и такива, които идват от семейна среда, особено през последните години, сподели директорът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама