Трудовите инспектори провериха шивашки фирми в Добрич заради жегите

16:43, 27 юли 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на дирекция „Инспекция по труда“ в Добрич са извършили две проверки на шивашки фирми, за да проверят температурите в работните помещения, съобщи директорът й Маргарита Антонова. Не е установено превишаване на максимално допустимите температури от 33 градуса. И на двете места е имало работещи климатици.

Трудовите инспектори са провели разговори с работодатели, особено в селското стопанство, за да им препоръчат изместване на работното време в по-ранните сутрешни часове или предприемане на други мерки във връзка с високите температури.

Днес в Добрич най-високата измерена температура е била 33,3 градуса по Целзий, съобщиха от Метеослужбата в града. Тя обаче е далеч от стогодишния максимум за тази дата – 38,6 градуса. Прогнозата за следващите дни е максималните температури в Добрич да са между 33 и 38 градуса. Затова от Инспекцията по труда препоръчват на работодателите да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите в горещините. Особено проблемни в жегите са производства, където има допълнителни източници на топлина, като шивашки и обувни фирми, перални и др. , както и строителни обекти.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса. При необходимост там ще се препоръчва промяна на работното време, повече почивки и осигуряване на питейна вода.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама