Добрич с най-много еднодневни трудови договори

18:53, 28 юли 15 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
485 еднодневни трудови договори са заверени в Инспекцията по труда през първите четири дни след влизането в сила на промените в Кодекса на труда. Най-много са в Добрич - 201, в Силистра са 99, в Шумен - 84, в Пловдив и в Бургас - по 50. До края на годината социалното ведомство очаква между 60 и 100 хил. души да бъдат наети краткосрочно, а в бюджета да влязат 30-40 млн. лв. годишно.

Припомняме, че в Държавен вестник бр.54/17.07.2015 г. бяха обнародвани промените в Кодекса на труда, които влязоха в сила от същата дата. Най-същественото в тези промени е еднодневният трудов договор за краткотрайна сезонна работа, като условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори по чл.114а, ал.1 от КТ са дадени в отделна наредба, влязла в сила от 21.07.2015 г. Още в първия ден в Добрич  двама регистрирани земеделски производители са заверили 200 еднодневни трудови договори, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова. Единият земеделски производител е наел работници за бране на праскови, а другият – на корнишони.

Едно лице може да работи до 90 дни по такива договори. Те не се зачитат като трудов, а само като осигурителен стаж.

Според директора на Инспекцията по труда, това е добра стъпка, тъй като в определени моменти земеделските производители имат нужда от повече работна ръка. В дейностите, за които такива договори са разрешени, са включени също брането на лавандула и розоберът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама