Увеличиха ограниченията за шума в Добрич, но не и за този от строежите

19:01, 28 юли 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен дебат предизвика по време на последното преди лятната ваканция заседание на Общинския съвет в Добрич предложението за промени в Наредбата за обществения ред. В основата му бе текст от проекта за промени, с който в определени часови зони се забранява вдигане на шум при "строителни, производствени и ремонтни дейности".

Стана ясно, че предложението на общинската администрация е било предложено на база писмо на министъра на вътрешните работи. От постоянните комисии по финанси и по жилищна политика и строителство, предложиха това ограничение да отпадне, за да не се пречи на бизнеса. Според общински съветници от левицата обаче това предложение обслужва бизнеса, но не и гражданите. Те настояха за ограничения. Галина Митева от групата на БСП дори предложи да се въведе уведомителен режим, който да дава възможност на строителните фирми да извършват неотложни строителни дейности. Председателят на комисията по строителство Иво Пенчев от ГЕРБ коментира, че, ако трябва строителните фирми да не работят от 14 до 16 часа,  те са обречени на гибел. С това ще се пречи и на програмата за саниране, която предстои да стартира след няколко месеца, допълни той. Гинка Василева от БСП също настоя общината да се съобрази с европейските директиви. И напомни, че те дават възможност за въвеждане на гъвкаво работно време.

Кметът Детелина Николова подкрепи предложението текстът да отпадне, като посочи, че в практиката досега е била получена само една такава жалба, а и в писмото на вътрешния министър Румяна Бъчварова този текст е визирал основно курортните общини. По отношение на вдигането на шум при ремонти в етажната собственост тя припомни, че има вътрешни правила, приети от входовете в блоковете, при чието нарушаване може да се подаде сигнал.

След гласуване общинските съветници приеха промените в наредбата, без ограничения, касаещи строителните дейности.

С промените се забранява викане, пеене, свирене, ползване на озвучителни уредби, апарати и системи, форсиране на автомобили или мотоциклети, и други дейности от битов и стопански характер в жилищните сгради и в непосредствена близост до тях и употреба на пиротехнически изделия за времето от 14 до 16.00 часа и от 22 до 8 часа в делничните дни, както и между 14 и 16 часа и 21 и 9 часа за почивните и празнични дни.

Забраната за използването на музикални инструменти и озвучителна апаратура, както и ползването на звукови сигнали на моторни превозни средства при тържества вече ще важи не само за улиците на града и междублокови пространства, но и за открити частни имоти.

Създава се и нов член, според който се забранява хвърляне на неугасени предмети на обществени места, улици, паркове и други. Припомняме, че глобите са от 100 до 500 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама