„Калинката от Добруджа“ в ДАНС платила 300 бона кредити за ден

19:37, 29 юли 15 25 3905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалната бивша шефка на финансовото разузнаване в ДАНС Полина Кавръкова изплатила 300 бона кредити за един ден преди да избяга в Канада, научи BIG5.

"Калинката на ДПС от Добруджа" изплатила изцяло задълженията си към банките, взети за покупка на апартаменти в София и Балчик. Преди да замине за Канада специалистката от кадровата банка на Сараите работеше в Комисията за финансов надзор, а като държавен служител трудовото й възнаграждение за месец не надхвърля 2000 лв. Дори в последната си декларация към Сметната палата Кавръкова не декларира спестявания на влог.

Не е ясно с какви доходи бившата шефка на "Финансовото разузнаване" в ДАНС е изплатила задълженията си преди да се засели в Канада. Счетоводната й кантора "Поликонсулт" в Добрич и Варна, която обслужва редица личности от зърнения ъндърграунд в района, се върти от сестра й, пише BIG5.

Изданието припомни, че бившата шефка на "Финансово разузнаване" в ДАНС Полина Кавръкова се изнесе в Канада с тайните за източването на КТБ.  "Калинката", която бе назначена от ДПС и при чието управление агенцията проспа източването на 4 млрд. лева от банката на Цветан Василев, избра да живее зад Океана, за да се скрие от отговорност.

Полина Кавръкова майсторски се измъкна от шефския пост във финансовото разузнаване само дни преди банката да затвори врати, за да се влее в редиците на Комисията по финансов надзор. Бившата шефка на "Финансовото разузнаване" в родното ФБР напуска предвидливо, като по сценарий, предишния си пост само две седмици преди началото на арестите и обиските на прокуратурата в банката на Цветан Василев, отнасяйки със себе си всички тайни. От месец Кавръкова стегнала куфарите и отлетяла за Канада не се явила на препитванията на парламентарната комисия, която проучва действията на държавните органи и институции по казуса КТБ.

"Счетоводителката от Делиормана", както я наричат в службите, е назначена за директор на "Финансово разузнаване" в ДАНС през 2011 г. на мястото на Васил Киров, който в момента е зам.-председател на ОЛАФ. В длъжностната й характеристика на шеф тогава са залегнали задълженията да преглежда в реално време всички финансови транзакции от и към България, които надхвърлят 10 хил. лева, както и всички трансфери над 30 хил. между български банки. Запознати твърдят, че с изчезването на Полина Кавръкова ще остане мистерия движението на финансовите потоци в КТБ в последните седмици преди затварянето. В прокуратурата не разполагат с пълните доклади на оперативните работници в агенцията и бившият председател на "Финансовото разузнаване" за движението на транзакциите. 

„Това е една „калинка” долетяла от далечна Добружда, чийто способности са свързани с други неща, не с финансови умения. Това е човек от кадровата банка на сараите, минал по особен път, за да стигне до тази позиция. Не ми е удобно да ги коментирам”, казва председателят на комисията „Вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание” ген. Атанас Атанасов в студиото на bTV.

Според btvnovinite.bg, Полина Кавръкова няма опит в службите преди да бъде назначена за директор на супер структурата в ДАНС.  Преди да поеме един от най-отговорните финансови постове в държавата, та има собствен бизнес , който прехвърля на сестра си Ивана. Една от фирмите на Кавръкова е консултантската компания „Евроланд” ООД. До 2001 г. Кавръкова е неин управител и притежава 25% от акциите. Останалите дялове са собственост на скандалния добрички бизнесмен Атанас Атанасов – Наско Атлантата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама