Семейство с три деца напуска София, за да се занимава с пчеларство

09:58, 02 авг 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 160 пчелни семейства отглеждат в уникалната си Медена къща в добричкото село Прилеп две поколения на фамилия Михови. Тежката работа по подсигуряване и обгрижване на петте пчелина, разположени в три региона - Батовски, край Балчик и Добрич - се пада на мъжете - по-възрастният пчелар Димитър и зет му Петър Писков. А за вкусните медени продукти се грижат майка и дъщеря - Недялка и Полина. И, ако за първото поколение Михови, работата с пчелите започва през 93 година, за по-младото семейство то става основна дейност преди 2 години. Тогава Полина и Петър оставят София зад гърба си и сменят професиите си на строителен инженер и треньор по ски с пчеларството.

Направихме го по две основни причини, разказва Полина. Имаме три деца - Ния, Тея и Борис. Когато се роди най-малкият, със съпруга ми решихме, че искаме да ги отглеждаме в здрава и спокойна среда. Отделно, родителите ми натрупаха много знания през тези 20 години и за мен беше важно да продължим това, което те са започнали. Мисля, че приемствеността в живота е важна и съм изключително благодарна на съпруга си, че ме подкрепи". Полина е убедена, че само въпрос на време е трите им деца да надградят това, което те ще постигнат. Малкият Борис, който е само на 2,5 години и все още не може да изговаря добре думите, вече разказва на всички гости на Медената къща, че е "челар".

Чрез фермерските пазари в Добрич и Варна семейство Михови  споделя продуктите си с хората, които вярват, че медът в екологичните български райони е истински дар за здраве.

Не съжаляваме, че напуснахме София, а пчеларството е нашият избор да живеем в екологичен район и да учим децата си на труд и зачитане на природата, обобщава Полина. Въпреки че не разчитат на държавата, тя е категорична, че бъдещето на семейството й е свързано с разработване на Медена къща като туристически обект, а отглеждането на още повече пчели - като принос към чистотата на света, в който живеем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама