Кристалина Георгиева е предложена за Почетен гражданин на Добрич

17:31, 27 авг 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение зам.-председателят на Европейската комисия, еврокомисарят Кристалина Георгиева, да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Добрич" са внесли до председателя на Общинския съвет Детелина Николова и д-р Артюн Еринозов.

В мотивите си те посочват, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Попхристович Кършовски е една от емблематичните фигури на Българското възраждане и един от строителите на съвременна България. На Добрич той завещава първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на Св. Св. Кирил и Методий.

Вносителите припомнят, че „след бедствието, сполетяло Добрич през юни 2014 г., Кристалина Георгиева е и сред пострадалите хора от нашия град. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа Община Добрич получи от фонд „Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия“.

Другата нова номинация е внесена от инициативен комитет от здравни работници от града. Те предлагат с престижното звание за 2015 г. да бъде удостоен един лекар, едновременно и писател, с голям принос за културния подема на града и окръга още от неговото създаване – д-р Иван Аврамов. Той е първият завеждащ акушеро-гинекологично отделение в град Генерал Тошево. При учредяване на Толбухински окръг работи като инспектор в ресор „Майчинство и детство" към Окръжния здравен отдел. Голям и незабравим остава приносът му през тези години за подобряване показателя „Детска смъртност". Бил е преподавател в Медицинския университет във Варна. Научните му трудове са над 130, от които 25 отпечатани в чужбина. През 1991 година е избран за заместник кмет на общината с мандат за 4 години.

Другите четири номинации за званието тази година са за народната певица Калинка Вълчева, Димитър Галмадиев - заслужил майстор на спорта по радиотехнически спортове, проф. д-р Пламен Арабов – преподавател, председател на националния фолклорен конкурс ”Орфеево изворче” - Стара Загора, на международния артистичен фестивала „Трикси” в Балчик и др., както и оперната певица Константина Петкова.

Крайният срок за подаване на предложения в Общинския съвет е края на август. Званието ще бъде връчено на тържественото заседание на Общинския съвет по случай в Деня на Добрич - 25 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама