Румънски индустриални паркове се представиха пред бизнеса в Добрич

19:21, 27 авг 15 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се обсъдят възможностите за бизнес и коопериране между България и Румъния бе целта на срещата на бизнесмени от област Добрич с представители на Асоциацията на индустриалните, технологични и научноизследователски паркове и бизнес инкубатори в северната ни съседка. Форумът бе организиран от Търговско-промишлената палата в Добрич.

Румънската делегация бе водена от Йоан Унгореян - директор на индустриалния парк в Мангалия. В Добрич бе и председателят на Асоциацията Емил Мунтян, който е и главен директор на индустриалния парк в град Куджир, близо до Алба Юлия. Той съобщи, че през 2002 г. е приета законовата рамка за сформиране на бизнеспаркове в Румъния, като подчерта, че румънският бизнес все още е в самото начало.

В Румъния функционират около 65 индустриални парка, което на фона на други европейски държави, като Чехия и Унгария, където има по около 200, е малко. Те обаче са показали, че идеята за бизнеспарковете работи и за този кратък период в румънските паркове са създадени над 100 000 работни места, посочи Емил Мунтян.

Асоциацията е неправителствена организация, която се занимава с модернизиране и добавяне на нови възможности към законодателната рамка въз основа на реалното функциониране на индустриалните паркове. Той посочи,че част от парковете в Румъния са публични, като те са основани от общински съвет или областна администрация, или частни, при които в основата стои частна инициатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама