Българчетата са пети в Европа по затлъстяване

14:54, 03 сеп 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на пето място в Европа по отношение на затлъстяването в детска възраст. Това сочи проучване от тази година, оповестено от доц. Светослав Ханджиев – член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене. Той е и председател на от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която организира 14-и Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев” – Хранене и затлъстяване, който се провежда от 4 до 6 септември в Албена.

Докладът анализира данните от 32 държави. Резултатите са били оповестени на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Според тях, броят на децата с наднормено тегло е най-голям в Ирландия – 23,8 %, а България се нарежда на пето място с дял на затлъстелите деца от 19,8 %. Пред нас са също Албания и Грузия. Най-малко са децата с наднормено тегло в Казахстан, където делът им е 0,6%. Според Световната здравна организация, нивото на затлъстяване във всички възрасти в Европа, ще се повиши през следващите 15 години. Експертите прогнозират, че 89 % от населението на България ще бъде с наднормено тегло до 2030 г.

Друго проучване, направено сред деца на възраст 6-18 години сочи, че за малко повече от десет години наднорменото тегло и затлъстяването сред децата от тази възрастова група се е увеличило с 1,5-2 пъти. Притеснителни са данните и от изследване за времето, което децата прекарват пред екрана – на телевизор или компютър. Според него, българските деца на възраст между 6 и 9 г., са най-зависими от екрана. Те престояват пред него по 25,7 часа или по около 4 часа всеки ден. За сравнение, в Холандия и Белгия това време е два пъти по-малко.

„Това е предпоставка за появата на всички болести на цивилизацията, като затлъстяване, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания, диабет. Тези данни ни карат да предприемем масивна акция за превенция на всички тези заболявания“, заяви доц. Ханджиев. Той подчерта, че е доказано, че броят на мастните клетки се формира в ранна детска възраст. От най-голямо значение за превенцията на тези заболявания са първите 1000 дни на детето – от деня на зачеването до втората му година. „Ако бъдещата майка иска детето й да не е дебело, да не боледува, не бива нейното тегло през времето на бременността да се увеличава с повече от 15-16 до 20 кг.“, каза доц. Ханджиев. И подчерта, че това е една от темите на симпозиума. Акцент ще бъде и превенцията в предучилищна възраст. „Ако се вземат мерки през първите 5-6 години, рискът от проявата на тези заболявания по-късно е само 25%, а ако мерките се вземат след 18-ата година, то рискът вече е 75 %“, подчерта специалистът. Според него, на българските деца им трябват повече игри на открито. Той препоръчва т-нар. Балканска диета. Тя залага на традициите на нашето хранене от края на 19-и и началото на 20 век. Тя е много близка до Средиземноморската диета, с изключение, че няма толкова много консумация на риба. Залага на киселото мляко, месо и млечни продукти, на разнообразие от зеленчуци, на домашно приготвената лю­­теница, която е антиоксидантна бомба.

Според изтъкнатият експерт по здравословното хранене, най-голямата вреда в храненето на българина е солта, който консумира 3-3,5 пъти повече сол от необходимото. Той посочи, че няма нищо лошо в пържените картофи, стига да не са пържени в мазнина, която се използва в продължение на дни. За разтоварване на организма препоръчва две кофички кисело мляко с 2-3 връзки магданоз, който да се изядат на 4-5 хранения в рамките на деня. Киселото мляко е богато на белтъчини, а магданозът – на витамин С. Друго такова средство за еднодневно разтоварване на организма, е 1,5 литра прясно мляко с няколко чаши чай /зелен или черен“, които да се изконсумират в рамките на един ден през 1-2 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама