Кристалина Георгиева е новият Почетен гражданин на Добрич

14:53, 16 сеп 15 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Носителят на званието „Почетен гражданин на Добрич“ тази година е заместник-председателят на Европейския парламент и еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя е отличена за нейната хуманитарна дейност и подкрепа, заслугите й за развитие на регионите и приноса й за утвърждаване авторитета на страната ни.

Това реши след тайно гласуване днес Общинският съвет в Добрич. От гласувалите 35 общински съветници, „за“ бяха 26 гласа, „против“ – двама, „въздържал се“ – четирима, а три гласа са били недействителни.

Според статута на званието, с него се изразява благодарност и признателност на гражданите на Добрич към положените от носителя усилия за развитие във всички сфери на обществения живот.

В срока до 31 август тази година постъпиха общо шест предложения за шест изявени представители от различни сфери на обществения живот, допринесли с делата си за престижа на Добрич и Добруджанския край, положили усилия и подпомогнали развитието на града и региона.

Те са Димитър Галмадиев – заслужил майстор на спорта по радио-технически спортове, д-р Иван Аврамов д.мед. – акушер-гинеколог, преподавател и учен, член на Съюза на писателите-лекари, Калинка Вълчева – народна певица от Добруджанската фолклорна област, Константина Петкова – оперна певица, режисьор, музикален педагог, Кристалина Георгиева – експерт-икономист и преподавател; заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар и проф. д-р Пламен Арабов – музикален педагог и творец.

13-членна Комисия по предложенията за почетен гражданин е разгледала на 4 септември номинациите. При проведеното тайно гласуване кандидатурата на Кристалина Георгиева е получила квалифицирано мнозинство (10 гласа от 12 присъствали).

Почетното звание се връчва на празничната сесия на Общинския съвет за Деня на Добрич – 25 септември. Местният парламент препоръча със свое решение на кмета Детелина Николова да впише в Почетната книга на Добрич останалите номинирани, ако те още не са вписани.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама