Бойко Борисов откри новия газопровод Добрич-Силистра

18:41, 09 окт 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов присъстваха на официалното откриване на газопровода Добрич-Силистра. Сред официалните гости бяха и Валентин Шайдер от Европейската банка за възстановяване и развитие, както и почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуино.

По думите на министърът на енергетиката Теменужка Петкова този ключов проект е реализиран от Булгартрансгаз в рамките на шест месеца, след като е имало забавяне от близо осем години. "С пускането в експлоатация на газопровода ще се увеличи инвеститорският интерес в региона", каза още тя. Г-н Гегов бе категоричен, че Булгартрансгаз ще продължи да работи за изграждане на газова инфраструктура в България.

С реализацията на проекта на "Булгартрансгаз" ЕАД за преносен газопровод Добрич-Силистра се осигурява възможност за доставка на природен газ до община Силистра. Свързването с националната газопреносна мрежа на крайдунавския град е задължително условие за по-нататъшното изграждане и развитие на газоразпределителните мрежи в региона. Създават се отлични условия за газификация както на битови и индустриални потребители, така и на обществените консуматори на синьо гориво.

Газопроводът е с дължина близо 80 км., с диаметър 350 мм. и капацитет за пренос на 100 000 м3/час. Реализацията на проекта дава възможност за газифициране и на общините по трасето на газопровода: Тервел, Дулово, Алфатар. Могат да се изградят и допълнителни газопроводи и съоръжения за захранване с природен газ за с. Срацимир, с. Българка и с. Кайнарджа. Така домакинствата ще намалят разходите си за отопление и битови нужди с близо 35%. С въвеждането в експлоатация на газопровода от Добрич до Силистра с природен газ се захранват две индустриални зони в Силистра, с 26 индустриални потребителя. Хиляди домакинства и над 50 общински потребителя също ще могат да използват синьо гориво за енергийната си консумация.

Общата стойност на проекта за изграждане на газопровод високо налягане и автоматична газорегулираща станция в град Силистра е над 12,280 млн. евро, от които 9,214 млн. евро са предоставени под формата на безвъзмездна финансова помощ по Международен фонд "Козлодуй". Останалата част от стойността на проекта е финансирана от страна на оператора "Булгартрансгаз". Изпълнител на строително-монтажните работи е италианската компания S.A.L.P S.p.A.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама