Писателят Георги Мишев получи националната литературна награда „Йордан Йовков”

15:08, 21 ное 15 / Култура 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тържествената церемония в Добрич бе връчена националната литературна награда "Йордан Йовков" и съпътстващото я отличие. Събитието е в рамките на Йовковите литературни празници, посветени на 135 години от рождението на Певеца на Добруджа. Преди това бяха положени цветя на паметника на писателя пред дома-паметник "Йордан Йовков".

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев обяви решението за присъждане на наградата на Георги Мишев – писател, сценарист и редактор. Носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е д-р Кремена Митева - главен уредник на къща-музей с дом-паметник "Йордан Йовков" и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа.

   Кметът на Добрич Йордан Йорданов им връчи плакетите, като им благодари за приноса към българската словесност и литература, както и за съхраняването и популяризирането на творчеството на Йовков, на най-големия майстор на разказа.

   В тържественото си слово проф. дфн Михаил Неделчев  посочи, че в зрелите си години Йордан Йовков е професионален писател на естетичното, уникалното, избраното сред възможните замисли, връхлетялото го като видение, като сън. Йордан Йовков е писателят, най-пряко въздействал стилово, тематично и като предоставяне на жанрови модели върху общите ходове на българската литература и на отделни авторски осъществявания, каза проф. Неделчев. И подчерта, че десетки страници от творчеството на Георги  Мишев са облъхнати от Йовковското. „Йордан Йовков и неговата несекваща светла, бяла страна е несекващо вдъхновение за всички нас”, каза в заключение проф.  Михаил Неделчев.

Литературна композиция по текстове на Йордан Йовков представи актьорът Мариус Донкин в съпровод на Росица Бояджиева – флейта, и Живко Желев – кавал.

Гости на събитието бяха още областният управител Детелина Николова, Боян Попов – внук на Йовков, Румяна и Никола Лазарови – родственици на писателя, Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама