Кметът-рекетьор продължава да е на работа

15:38, 02 фев 16 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на село Белгун Благомир Станев, който бе уличен в изнудване на председателя на местната земеделска кооперация с половин милион евро, продължава да ходи на работа, алармираха местни хора. Те обясниха, че Станев е бил задържан първоначално за 24 часа, след което е пуснат.

За Topnovini.bg от прокуратурата съобщиха, че срещу него няма повдигнато обвинение. Поради това не му е наложена мярка за неотклонение.

Потърсихме за коментар и кмета на Община Каварна Нина Ставрева. Тя обясни, че Благомир Станев е на изборна длъжност „кмет“, поради което не е в правомощията й да предприеме каквито и да е мерки. Единственият орган, който може да го отстрани от длъжност, е съдът. Тъй като престъплението не е свързано пряко с изпълнение на задълженията му като кмет, тепърва обвинението ще трябва да реши дали ще бъде поискано от съда отстраняването му. Такава процедура продължава около два месеца.

„Морална стъпка от негова страна е да реши да излезе в отпуск до изясняване на ситуацията“, коментира Нина Ставрева. Но, подчерта, че към момента това може да е само негово лично решение.  

Припомняме, че полицията разкри, че кметът Благомир Станев е изнудвал с писмо, в което е отправял заплахи за живота – неговия и на близките му, председателя на кооперация „Асен Първи“ д-р Кралю Кралев.

При специализирана полицейска операция на 29 януари са иззети 5 мобилни телефона, включително и този от който са изпращани текстови съобщения, 6 СИМ карти, множество компютърни конфигурации, флаш памети и принтери, а кметът е направил пълни самопризнания.

По случая е образувано досъдебно прозводство. Тепърва предстои да се повдигне обвинение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама