Закриване на паралелка в Езикова гимназия предвижда проектът за план-прием в Добрич

14:38, 04 фев 16 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една паралелка в Езиковата гимназия „Гео Милев”  Добрич да бъде закрита предвижда проектът за план-прием за учебната 2016/2017 г. Предложението е на Регионалния инспекторат по образование.

Директорът на гимназията ще реши, но, вероятно ще бъде  намалена една немска паралелка и ще останат две английски, две немски и една френска, съобщи за Topnovini.bg заместник-кметът д-р Емилия Баева.  Желанието на ПМГ „Иван Вазов” за още една паралелка след 7 клас и една след 8 клас не са удовлетворени. Община Добрич е успяла да защити една паралелка след 8 клас на Хуманитарна гимназия, която от РИО са искали да бъде закрита.

Реалното намаляване на броя на учениците след 7 клас за следващата учебна година е с около 70 ученици. Очаква се завършващите ученици да са 632, но не всички от тя  продължават своето образование. Поради това няма яснота колко деца реално ще се запишат в 8 клас.

„Желанието на Общината е да бъдат запазени всички паралелки така, както са ги поискали директорите на училищата. Искаме да дадем възможност по естествен начин да стане ясно дали някъде трябва да отпадне паралелка, за да можем да отговорим на желанието на родителите и на учениците да имат разнообразни възможности при своя избор – т.е. да могат да изберат между едно средно общообразователно училище, една профилирана гимназия или една професионална гимназия. Това е позицията на кметския екип, която, за съжаление, не съвпадна с позицията на РИО”, заяви д-р Баева.

Тя подчерта, че мнението на кметския екип е, че в Добрич трябва да се даде възможност на всички деца, които желаят, не само да добиват професия, но и да получават едно образование – общообразователно или чуждоезиково на по-високо ниво, за да могат да продължат своето образование в по-висша степен, независимо дали в България или в чужбина. „Ние сме убедени, че децата от нашата община заслужават да имат право на избор. Защото, не е редно по административен път да насочваме желанието и интереса към професионалните гимназии.

Искаме да имаме качествено образование във всички сфери – общообразователно, професионално и профилирано. Желанието  и идеята на кметския екип е да превърне Добрич в място, където завършилите висше образование, придобили различни професии, на по-високо  ниво, да се завърнат в нашия град. В тази насока трябва да работим. А, не да ги прокуждаме да учат в други градове това, което до момента е можела да бъде в нашата община. Искаме да не го унищожаваме. Защото, веднъж нещо закрито, после много трудно и бавно се възстановява”, каза д-р Баева.

Тя допълни, че на този етап не се предвижда закриване или сливане на общински училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама