Георги Казанджиев описа в една книга рекордните 48 000 божества от цял свят

12:53, 06 фев 16 / Култура 25 761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писателят Георги Казанджиев е събрал 48 000 божества в уникална в световен мащаб книга с 14 800 страници, съобщи самият той пред Topnovini.bg.

Събира информация за божествата по света вече 50 години. Обявява, че има данни за 48 000, но други около 2-3 хиляди още не е успял да ги регистрира, защото не му остава време.

Книгата се казва „Божества, богове, богини”. Авторът се надява до две години да бъде отпечатана, но за целта трябва да се осигури финансиране от 60 000 лева.

„Това ще е смисълът на живота ми”, споделя Казанджиев. Книгата ще е уникална, защото в световен мащаб няма такова изследване. Най-голямото досега е Английската голяма енциклопедия, която описва около 2000-2100 божества.

Митологията с най-много – над един милион, божества е японската. Там всяко едно семейство и сега има параклис, има си и божество. Според Казанджиев, с най-малко божества е българската митология. В своите издирвания той е открил над 120 прабългарски божества от най-дълбока древност. „Но се е наложило това да се промени, тъй като традицията е била три дни преди празника на всяко божество и три дни след това, да не се воюва. В резултат на това почти през годината не се е воювало. Тогава се е намерил човек или божество, за съжаление не можах да открия неговото име, което инкарнира всички тези 125-126 прабългарски божества в едно, което няма иконография, няма образ. Казва се бог Тангра, в буквален превод бог Небе. Той е монотеист, едно божество. За разлика от всички други божества, които карат своите мъртви, след като починат, в Тартар, бог Тангра взема починалите и ги слага от дясната си страна. Което пък идва да покаже, че в момента, когато другите се създават, българите са изминали своя път по нанадолнището и са вече свише”, разказва Георги Казанджиев. Неговите изследвания сочат, че сред божествата, богините са около 10 %. Но пък някои от тях са много по-жестоки от боговете. Най-много богини има в индийската митология, също и в гръцката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама