Инфаркт, а не ударът с лопата, убил Красимир в Кранево

14:23, 06 фев 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Остра сърдечна недостатъчност, а не ударът с лопата, е причината за смъртта на 60-годишния Красимир Иванов от с. Кранево. Това е заключението на съдебния медик д-р Димитър Димитров. То е потвърдено и от тройна съдебно-медицинска експертиза. Тя е била назначена от окръжния прокурор Пламен Николов по настояване на близките.

Според първоначалната полицейска информация, миналата събота - 30 януари, около 23,15 часа е получено съобщение за възникнал скандал пред хотелски комплекс в с. Кранево. Установено е, че около 23,00 часа е възникнал скандал между 50-годишния Я.Д. (50 г.) от с. Оброчище и К.И. от с. Кранево.  Вследствие на това Я.Д. нанася удари с лопата и убива на място К.И. Извършената проверка за употреба на алкохол на Я.Д. констатира наличието на 1,76 промила. Уведомена е Окръжна прокуратура град Добрич. По случая е образувано досъдебно производство.

Според хора от Оброчище, Янко, който е от ромски произход, не е избухлив. Работи като общ работник в Кранево.

„Баща ми не беше агресивен, дори и да се скара с някой, никога не е посягал”, казва пред varna.utre.bg 18-годишният син на Красимир Мариан, който има двама братя – на 12 и 20 години.

„Става въпрос за един удар с плоската част на лопата. Той е бил по челото на починалия и не е довел до счупване на кост или череп, нито до травма, която може да причини смъртта, а само до разкъсно-контузна рана на челото”, коментира пред Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен Николов.  

50-годишният Янко обяснил, че е бил хванал лопатата с една ръка, много близо до металната част и силата на удара е била малка.

Заключението на съдебния лекар е, че Красимир е починал в резултат на инфаркт. Защо го е получил и дали има връзка с удара с лопата, е трудно да се прецени, обясни окръжният прокурор. Категорично ясно е обаче, че смъртта не е настъпила вследствие на удара. Ако не беше инфарктът, Красимир щеше да е жив, каза още Николов.

Тъй като близките не приемали заключението на съдебния лекар, са настояли за тройна съдебно-медицинска експертиза.

„Разпоредих такава експертиза, без трупът да бъде погребан, за да се избегне впоследствие необходимостта от ексхумация. Тройната експертиза категорично потвърди заключението на единичната”, каза Пламен Николов.

След приключването й, трупът е бил предаден на близките. Вчера Красимир е бил погребан в с. Кранево.

Изчакват се единствено хистологичните изследвания. Взет е материал и е предаден на специалисти хистолози. Резултатите се очакват в рамките на около седмица.

По случая е образувано досъдебно производство. То е започнало като причиняване на смърт, но какво точно ще е обвинението, което ще се повдигне на Янко, тепърва предстои да се прецени.

След като е установено, че ударът с лопата не е пряката причина за смъртта, мярката за неотклонение на 50-годишния мъж е променена от „задържане под стража” в по-лека „подписка” и той е освободен от ареста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама