Санкции за над 4 млн. лева може да бъдат наложени по проекта за депото край Стожер

11:53, 08 фев 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за налагане на финансови корекции за над 4 млн. лева е направила изпълнителната агенция "Одит на средства от Европейския съюз“ във връзка с реализацията на проекта за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер. Писмо за това е получено в Община Добрич, която бе водещ партньор по проекта, от Министерството на околната среда и водите, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Предложението е за налагане на две корекции. Едната е за 3,9 млн. лева или 25 % от стройността на строително-монтажни работи. Другата е за корекция в размер на 25 % или 180 000 лева на средствата за строителен надзор по проекта.

Аргументът е, че са били много кратки сроковете за провеждане на процедурата за възлагане на обществена поръчка, обясни кметът. Стана ясно също, че МОСВ се е произнесло преди време, че няма претенции спрямо процедурите за възлагане на обществени поръчки и направения одит.

През миналата седмица кметът е провел разговори във връзка с предложението на ИА „ОСЕС“ с министъра на финансите и МОСВ. Тази сряда ще е в Министерството на околната среда, като очаква да  стане ясно какво е довело до предложението за налагане на такава корекция.

Йордан Йорданов е информирал бившия кмет и настоящ областен управител Детелина Николова. В интерес на Добрич и областта е да работим съвместно за решаване на този проблем, каза той. Надява се казусът да се реши максимално бързо, тъй като Общината ще има нужда от допълнителен финансов буфер за реализация на новите си проекти и такава санкция би й поставила червен флаг.“Работим за това да се изясни ситуацията и аргументирано да искаме да се отмени тази финансова санкция“, обясни Йордан Йорданов.

 И увери, че, ако се стигне до налагане на такава корекция, Общината е готова за обжалва в съда.

На 16 февруари предстои общо събрание на сдружението на общините, изградило регионалното депо край с. Стожер, на което ще бъде обсъдена ситуацията.

Регионалното сметище влезе в експлоатация през миналата година. То е изградено с ресурс от 39 000 000 лева по оперативната програма "Околна среда" и обслужва 190 000 граждани в 225 населени места осемте общини от област Добрич и шуменската Никола Козлево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама