Съкращават 4 групи, но запазват детските ясли в Добрич

15:03, 08 фев 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Структурни промени в детските ясли в Добрич подготвя общинското ръководство. Това се налага във връзка с намаляващия брой деца, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Решението на кметския екип е, че няма да се закриват детски ясли. Още повече, че тази година се честват 65 години яслено дело, посочи тя.

Целта е да се извърши преструктуриране на дейността, така че, средствата, които се получават, според единните разходни стандарти, да са достатъчни.

Най-вероятно ще се пристъпи към закриване на 4 яслени групи и техният брой от 26 да бъде редуциран до 22.

Според данните, които Министерството на образованието получава от Регионалната здравна инспекция, 440 деца са записани в детските ясли в Добрич. Проблемът обаче е, че реалната посещаемост е ниска. Най-малко деца има в детска ясла №6, която пострада при наводнението. Тя беше дълго време затворена, а там сега  има прекрасна база, каза д-р Баева.

„Според Наредба №6, трябва да има максимум 16 деца в група, но това е списъчен състав. Затова  ни проверяват и контролират много“, обясни д-р Баева. Тя посочи, че в много градове записват по 20 деца, за да има реална посещаемост, тъй като на нейна база става финансирането. Това е наложило през 2015 г. Общината два пъти да дофинансира детските ясли.

Според д-р Баева обаче добре е дофинансирането да е за дейност, а не за възнаграждения, както се е наложило миналата година.

В началото на тази година щатът на заетите в детските ясли в града е намален с 8 щатни бройки, които са били незаети. Така той е станат 150 бройки. Сега идеята на кметския екип е да се направят структурни реформи. Въпросът е дали ще се наложат нови съкращения на персонал. Категорично ясно е, че медицински сестри няма да бъдат съкращавани, тъй като за тях има недостиг.

Според д-р Баева, не повече от още 4-5 щатни бройки могат да бъдат съкратени. Идеята е да останат 22 групи с 44 медицински сестри и 44 детегледачки. За другите длъжности – директори, домакини, ЗАС, може да се наложи съвместяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама