Болести на дихателната система са най-чести в област Добрич

07:08, 11 фев 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1/4 от регистрираните в област Добрич заболявания са свързани с дихателната система (23%), като при децата до 17-годишна възраст процентът е 41,46 на сто. Това сочат данните от публикувания на сайта на здравното министерство "Проект за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта". Той отчита и конкретни здравно-демографски данни за всеки регион.

Според тях в област Добрич живеят 182 808 души, 61% от които са в трудоспособна възраст. Естественият прираст, както и в цялата страна е отрицателен - минус 7.44.  Нито една община от областта няма положителен прираст. Най-значителна е разликата между живородени и умрели в община Добричка – минус 15,23, следвана от Генерал Тошево – минус 14,97.

На второ място като групи заболявания в областта се нареждат болестите  на пикочо-половата система- 8,14 %. След това се нареждат болестите на окото и придатъците му и болестите на органите на кръвообращението – 7,48%. Новообразуванията са с дял от 1,95 %.

Най-често до хоспитализация водят болестите, свързани с органите на кръвообращението - в 13.26% от случаите и болестите,  свързани с "фактори, влияещи върху здравното състояние на население то и контакта със здравните служби" - в 13.05% от случаите. В 11,54% от случаите до болница водят болести на дихателната система,  следвани от психични и поведенчески разстройства – 8,04%.

С тези данни е съобразена и здравната карта, в която са описани още потребностите от извънболнична, болнична и спешна медицинска помощ в региона.

Както вече Topnovini.bg писа, на практика в Добрич се очаква преструктуриране без сериозни сътресения с въвеждането на новата национална здравна карта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама