Детелина Николова възрази пред здравния министър заради орязани легла на СБР Тузлата

14:44, 26 фев 16 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възражение до министъра на здравеопазването изпрати областният управител на Добрич Детелина Николова. То е относно броя и разпределението на леглата по медицинската специалност "Физикална и рехабилитационна медицина", според представения на среща във Варна вчера проект на национална здравна карта. Мотивите й са, че съгласно утвърдената методика за изготвяне на областна здравна карта леглата по "Физикална и рехабилитационна медицина" са 10 % или 107 от общия брой легла (1072 за област Добрич). Съществуващите към момента легла по Физикална и рехабилитационна медицина в област Добрич, са 10 - с първо ниво и 68 - с второ ниво на компетентност или общо 78. В проекта на НЗК са предложени 60 легла с минимум първо ниво на компетентност, тоест с 18 броя по-малко.

„Считаме, че не са отчетени особеностите на областно ниво“, се казва в писмото на областният управител. Той посочва, че в СБР Тузлата се осъществява лечение на пациенти не само от област Добрич и региона, но и от цялата страна. Лечебното заведение има дълга листа на чакащите. „СБР - Тузлата" ЕООД разполага с 60 болнични легла по Физикална и рехабилитационна медицина. Постъпилите пациенти за лечение в лечебното заведение по договор с НЗОК през 2013 г. са били 1365, през 2014 г. – 1693, а през 2015 г. – 1571. Като специализирана болница по рехабилитация, това е основната дейност на лечебното заведение. За областта болницата е единствена, при това със 100% държавна собственост. В лечебното заведение се приемат пациенти не само от област Добрич, но и от цялата страна. Приетите пациенти за 2015 год. по договор с НЗОК са 1571. От тях 833 са били от област Добрич, 243 – от област Варна, 117 – област Силистра, 95 – Шумен, 82 – Русе, 58 – Разград, 21 – Търговище, 19 – Плевен, по 17 от Велико Търново и Пловдив, 13 – Ямбол, 10 – Враца, 9 – Бургас и т.н.

През 2015 г. броят на пациентите се е определял от лимитираните бюджетни средства, заплащани от РЗОК. Това е довело до отказ да бъдат приети за лечение по клинични пътеки желаещи пациенти и жалби, от тяхна страна, до РЗИ. В „листа на чакащи" бяха записвани и приемани пациенти в зависимост от лимитираните финансови средства за съответния месец. При условие, че нацията застарява и се увеличава броят на хроничните заболявания на периферна и централна нервни системи и опорно-двигателния апарат, считаме, че необходимостта от физиотерапевтични легла нараства.

Областният управител подчертава, че в област Добрич има подходящи природни ресурси за развитие на таласотерапия, хидро- и климатотерапия.  Тя посочва още, че „намаляването на броя на съществуващите легла по Физикална и рехабилитационна медицина при положение, че не са достигнати посочените в методиката параметри за осигуреност с необходимия брой легла от този вид, ощетява областта и значително ще ограничи възможността за използване на съществуващите възможности.“ Тя настоява за област Добрич предложените 60 легла в проекта на НЗК по специалността "Физикална и рехабилитационна медицина" да бъдат коригирани и завишени на 70 легла.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама