„ВиК” ще търси европейско финансиране за водоснабдяване на Добрич от язовир Цонево

07:53, 19 апр 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За реализацията на проекта за водоснабдяване на Добрич от язовир Цонево „ВиК” ООД ще разчита на финансиране от европейските фондове, съобщи управителят на дружеството инж. Петър Калчев пред Topnovini.bg.

По думите му, това се налага, тъй като сегашната система не може да бъде поддържана. Едната причина за това е организационно-техническа, тъй като да организираш работата на 200 сондажа и 100 помпени станции, пръснати из цялата област на невъобразими места, да поддържаш електропроводи почти, колкото поддържа Енерго Про, да поддържаш толкова много персонал, разхвърлян навсякъде, и машини, няма как- откъм организация     логистика и контрол е изключително трудно. Втората причина е икономическа, тъй като цялата тази система изисква много ресурси. Третият комплекс от причини е качеството на водата, което вече е от съществено значение. „Качеството на водата на тези водоизточници, които имаме ние, се е влошило и постоянно се влошава. По отношение на съдържанието на нитрати поради интензивното земеделие. От друга страна - температурно, защото при добиването на вода от дълбоките сондажи от Малм-валанжския хоризонт температурата е висока, както и  минерализацията”, обясни инж. Калчев.

Той посочи, че при изграждането на водоснабдителната система в област Добрич, предназначението й е било в безводна Добруджа всеки да има вода, без оглед на цената и качеството. „Сега вече тези три фактора са от голямо значение, трябва водата да има контролирано качество, което да е еднакво за всички. Трябва системата значително да се опрости”, обясни инж. Калчев.

Според него, изграждането на система за водоснабдяване на Добрич от язовир Цонево  би решило тези проблеми.

Язовирът има завирен обем 300 млн. кубика вода, а на цялата област Добрич за една година ще й трябват е повече от 60 млн. куб.м вода, което означава, че, ако реката пресъхне, градът ще има вода за пет години.

Единственият шанс да се осигури финансиране е от европейските фондове, тъй като инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. лева. Ако дружеството не успее да се възползва от европейските програми, то няма да има шанс този проект да се случи никога.

Проектът е заложен в регионалните прединвестиционни проучвания. Целта е те да са готови до 2017 г., а до 2020 г. проектът да се реализира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама