До избора на нов ОбС в Балчик възстановява работата си този от предния мандат

11:49, 21 апр 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До провеждането на нови избори за общински съветници в Балчик местата си в местния парламент ще заемат съветниците, избрани през мандат 2011-2015 г. Това предвижда Законът за местното самоуправление и местната администрация, коментираха за Topnovini.bg юристи. Чл. 23, ал. 6 от закона казва, че „Когато съдът е спрял изпълнението на решението на общинската избирателна комисия за резултатите от изборите за общински съветници или е обявил изборния резултат за недействителен, срокът на пълномощията на общинския съвет, чийто мандат е изтекъл, се възобновява до полагането на клетва от новоизбрания общински съвет“.

Припомняме, че вчера Върховният административен съд потвърди решението на Добричкия административен съд за касиране на изборите за общински съветници в Балчик.

Решението бе взето по повод жалба на политическа партия "Движение за права и свободи", според която те получават само два мандата, вместо полагащите им се три.

В решението си ВАС посочва, че съдът в Добрич е установил допуснато съществено нарушение от страна на членовете на СИК-с. Безводица. при отчитането на изборния резултат. Протоколът безспорно е неавтентичен, защото е подписан само от трима от членовете на секционната избирателна комисия, като при седемчленна комисия с подписан протокол само от трима от членовете й няма как да се приеме, че има изразена валидна воля относно отразения изборен резултат в протокола. Всъщност няма протокол и няма резултат от избора в СИК-с. Безводица, поради което не може да се възприеме и тезата за допусната грешка в пресмятането или някаква техническа грешка, която може да се отстрани от ОИК-Балчик, като й се върнат изборните книжа за отразяване на верните резултати, получени при гласуването. Допуснатите нарушения от членовете на СИК-с. Безводица. при отчитането на изборния резултат са съществени, като порокът е толкова голям, че води до липсата на воля у членовете, след като само три от подписите са автентични, а останалите четири-неавтентични, посочва ВАС. Поради това той потвърждава решението на административния съд в Добрич.

Предстои президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за насрочване на нови избори за Общински съвет в община Балчик, който вероятно ще бъде през месец юли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама