Искат предсрочно прекратяване на пълномощията на двама кметове в община Тервел

15:17, 26 апр 16 25 579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жалба с  искане за прекратяване на пълномощията на кметовете на селата Безмер и Кочмар в община Тервел е внесла до Общинската избирателна комисия чрез председателя на Общинския съвет Марияна Маринова Пасева - общински съветник от местна коалиция „За нов Тервел“.

В нея се посочва, че „към 21 април 2016 г. Милен Петров Николов, обявен за кмет на кметство Безмер с Решение 213 МИ/НР от 02.11.2015 г. на ОИК Тервел и Димо Димитров Миланов, обявен за кмет на с. Кочмар с Решение 208 МИ/НР от 02.11.2015 г. на ОИК Тервел не са изпълнили разпорежданията на чл. 41, ал.1 и ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и са регистрирани като търговци  по смисъла на Търговския закон.

Видно от извлечени от Търговския регистър от 18.01.2013 г. в ЕТ „Милен Петров Николов” едноличен търговец е Милен Петров Николов. В кооперация „Добруджанско агне” той е председател на УС от 12.05.2009 г. Димо Димитров Миланов е член на УС на „ЗКПУ ДОБРУДЖА 92”.

„Нормите на чл. 41, ал. 1 и ал. 3 от ЗМСМА имат императивен характер и въвеждат нормативно регламентирана несъвместимост за заемането на съответната длъжност. Наличието на търговска регистрация и непредприемане на действия по нейното прекратяване  в срока по чл. 41, ал. 3 е достатъчно основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кметовете”, се посочва в жалбата. Подателят моли на основание ЗМСМА могат да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кметовете на кметства  Безмер и Кочмар.

От Общинската избирателна комисия в Тервел коментираха пред Topnovini.bg, че предстои уведомяване на двамата кметове да представят възражения, след което ОИК ще вземе решение дали да бъдат прекратени предсрочно пълномощията им. Това решение ще може да бъде обжалвано пред Административен съд – Добрич и пред Върховния административен съд.

Ако ОИК реши пълномощията им да бъдат прекратени и съдът на две инстанции подкрепи това, ще бъдат насрочени евентуално частични избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама