Язовир „Плачи дол 2“ да се даде под наем решиха съветниците от община Добричка

20:20, 28 апр 16 25 791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от язовирите в община Добричка – „Плачи дол 2“ да бъде отдаден под наем за срок от 10 години реши на днешното си заседание Общинският съвет.

Съоръжението е с обем 135 хил. куб.м, височина на стената 8 м, дължина на короната 211 м. За него няма сключен договор за стопанисване, поддръжката и експлоатацията. Наемателят му ще бъде определен чрез публичен търг с явно наддаване. Началната тръжна цена в 50 лева за месец и стъпка за наддаване 10 на сто.

Общинските съветници се запознаха с информация за състояние на язовирите, общинска собственост, кои се нуждаят от ремонти, представляват ли опасност за населението и инфраструктурата. От нея става ясно, че на територията на община Добричка има петнадесет язовира общинска собственост.

От язовирите не функционират "Смолница 1“, „Златия 1“, „Златия 2“, "Бенковски" и тези в землищата на селата Фелдфебел Дянково, Воднянци и Вратарите.

Стената на язовир „Смолница 1“ аварира при наводнението през юни 2014 г. След становище на експерт, че е нецелесъобразно да се възстановява стената предвид това, че е изградена върху „пепелина“, е предложено да се пристъпи към ликвидация. През март Добричкият Общински съвет даде съгласие да се предприемат действия в тази насока.

Трайно пресъхнали са двата язовира в землището на Фелдфебел Дянково. Теренът е обрасъл с пасищна растителност.

В предаварийно състояние са два язовира. След дългогодишна експлоатация чашата на язовир "Смолница"-2, чийто обем достига 170 000 кубически метра, е затлачена с много наноси. След наводнението през 2014 година е изготвен проект за реконструкция на язовира на стойност над 1 267 000 лева и е отправено искане за финансова подкрепа към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но отговор не е получен. Общината заделя средства от бюджета за частичен ремонт на язовирната стена и изпускателя. Процедурата за избор на изпълнител е прекратена, след като не е подадена нито една оферта, посочва кметът на общината. В предаварийно състояние заради улягане на короната на стената и високото ниво на преливника е и язовир "Полковник Иваново" с обем 35 000 кубически метра. През 2015 г. процедурата за изпълнител на ремонтните работи е прекратена, тъй като нито една оферта не е отговаряла на условията на възложителя.

Потенциално опасни за близки села или техническа инфраструктура освен "Смолница"-2 са още три язовира - "Полковник Минково" и "Плачи дол"-1 и 2, които са в неизправно, два от тях - в частично работоспособно състояние, се отбелязва в доклада.

Завирени са язовирите „Алцек", „Карапелит“, „Полковник Иваново“, „Полковник Минково“ „Плачи дол 1“, „Плачи дол 2“, „Смолница 2“. Язовири, които биха застрашили населено място или техническа инфраструктура, са „Полковник Минково”, „Смолница 2”, „Плачи дол 1” и „Плачи дол 2”.

След като Областна администрация приключи с проверките на състоянието на язовирите, ще бъдат търсени варианти за решаване на проблемите с язовирите на територията на общината, посочи кметът инж. Тошко Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама