Боядисване на яйца с коприва, лук и червено зеле показва в блога си Бианка Йовчева от Добрич

14:16, 30 апр 16 25 4808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как да боядисаме яйцата си за Великден с натурални продукти, като куркума, коприва, лук, червено зеле, каркаде, арония показва в кулинарния си блог Бианка Йовчева от Добрич. Тя е позната сред изкушените от вкусната храна повече като Бети от авторския си блог „Вкусно с Бети“.  Той бе отличен като най-добър блог с рецепти за торти в категория „Сладко удоволствие“  на първите Годишни награди за кулинарни блогове.

За да направи Великденски яйца с натурални бои Бети забърква в своята „лаборатория" само 4 съставки – яйца, вода, оцет и хранителна съставка.

Ето какво откриваме в блога на Бети:

Куркума за жълто



Освен като оцветител, куркумата е и много полезна за храносмилането. Но сега ще я използваме  като природно багрило.

Рецепта: Необходими са : * Яйца * 4 чаши вода * 1 супена лъжица куркума * 1 супена лъжица оцет Приготвяне: 1. Поставете яйцата в тенджерата на един слой. 2. Добавя се  водата, оцета и куркумата. Леко се се разбърква до разтваряне куркумата. 3. Оставете на умерен огън да ври15 минути. 4. Махнете яйцата от тенджерата и оставете на решетка да се отцедят.*** Ако искате рохко сварени яйца, сварете предварително, колкото искате яйца и ги поставете горещи в предварително приготвената сварена  смес. Дръжте, докато добият нюанса, който искате. За по-бледи цветове по-малко време. За около15 минути аз постигнах цвета на снимката.

Като камъчета с коприва



Надявам се да ви харесат тези яйца, които приличат по-скоро на камъчета. Идеално се съчетават в купа с пъдпъдъчи яйца и ми приличат на снесени от някаква дива птица, живееща около реки и езера.

Продукти: яйца 4 чаши вода 300 грама. коприва 1 супена лъжица оцет

Приготвяне: 1. Поставя се копривата в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета. 2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа. 5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме. 6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.

Червено с лук



Не очаквах никакви изненади от боядисването с лук. И когато след 15 минути проверих накъде се движи моето оранжево с ужас видях, че тъкмо е приближил цвета на натуралното кокоше яйце - на ония VIP кокошки дето свободно си се разхождат из градини и зелени пространства.  Това не ме отказа обаче, оставих ги за около час да киснат в отварата и се получи този чудесен оранжев цвят.За тъмно оранжево

Продукти: яйца

3 чаши вода люспи на 10 глави жълт лук 1 супена лъжица оцетПриготвяне: 1. Поставят се люспите в дъното на тенджерата. Нареждат се яйцата. Добавя се водата и оцета. 2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме яйцата и поставяме в голяма купа. 5. Прецеждаме  течността през цедка за кафе или чай и я изсипваме  в купата с яйца. Държим, докато придобият нюанса, който искаме. 6. Изваждаме яйцата от купата и оставяме на решетка да се отцедят.

Синьо с червено зеле и чай каркаде



За червеното зеле имах очакването, че ще получа син цвят-забелязала съм, когато мия купата от салата с червено зеле, че се получава отначало лилав цвят, който избледнява към синьо. От чая от каркаде исках розов цвят но получих отново син-друг нюанс. Състаряващия ефект се получи от повечето оцет и по-дългия престой на яйцата в чаената баня. Горния тънък слой на яйцето започна леко да се отделя, аз го разтърках с частичките от чая и подържах още яйцето в отварата. И в двата случая, ако искате бледо сини яйца трябва да държите съвсем малко.

За океанско синьо

Продукти: яйца 

3 чаши вода 1/4 глава червено зеле 1 супена лъжица оцетПриготвяне:

1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица. 5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. 6 Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.

За синьо със състарен ефект



Продукти: яйца -сварени

3 чаши вода 6 плкчета чай от каркаде 

2 супени лъжици оцетПриготвяне: 1. Поставя се чая в тенджерата и се залива с гореща вода.

2.Загрява се до завиране и се намалява огъня. 3. Оставя се на слаб огън за 15 минути. 4. Изваждаме пакетчетата. 5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. 6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят.Ако искаме състарения ефект след около 10-15 минути леко претриваме на места с пръсти отделящия се горен слой на яйцето. Връщаме обратно в отварата.

За виолетово – арония и вино



Яйцата в цвят опушена лавандула в кошничката, са боядисани в "компот" от арония. Сварих 2 чаши сушена арония с 4 чаши вода, добавих 1 с.л. оцет и киснах яйцата вътре докато не добиха цвят. Знам, че и да имате арония или боровинки (подозирам същия резултат),  няма да ги използвате за да боядисате яйца. Аз имам много арония и не ми беше жал.

Другия цвят - бордо е постигнат с варене, което си беше направо поширане-все едно круши във вино, само дето не сложих канела и карамфил- нямаше смисъл с оглед цвета. Използвано е мерло и каберне с варене до получаване на цвят, който ви харесва.

Светъл Великден!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама