Добруджа 07 не успя да задържи Купата на България

23:26, 30 апр 16 / Спорт 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъжкият отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) триумфира с Купата на България за трети път в своята история! Волейболистите на треньора Петър Дочев спечелиха с 3:1 (25:23, 19:25, 25:18, 25:16) финала срещу миналогодишния победител Добруджа 07 (Добрич) пред повече от 1000 зрители в зала "Младост" в Бургас, съобщи bgvolleyball.com. 

За последно Нефтохимик бе триумфирал с Купата през 2008 г. За отбора на Добруджа 07 финалът в Бургас бе трети пореден в турнира за Купата. 

Началото на двубоя бе нервно, като изобилстваха грешките от начален удар, но отборът на Добруджа 07 съумя да се откъсне при първото техническо прекъсване (8:6). След паузата последва изравняване, но след това отново добруджанци се откъснаха. Първо Мартин Атанасов проби със сервиса си посрещането на Теди Салпаров, а след това с двоен блок Добруджа 07 направи 16:13. Отборът на Нефтохимик не се бе отказал, а след серия на Стоян Самунев от сервис, бургазлии изравниха (18:18).

Момчетата на Мирослав Живков отново дръпнаха, като показаха, че се борят за всяка една топка, а либерото Христо Христов отрази две последователни силни атаки, за да се стигне до нападение на Мартин Атанасов за 21:19. След това обаче домакините отново изравниха (23:23), след като блокадата им се справи с Велизар Чернокожев. Последва прекъсване за Добруджа, а след него атака през центъра на Стоян Самунев даде геймбол за Нефтохимик. Играчите на Петър Дочев не чакаха втора покана и след троен блок поведоха в геймовете (25:23). 

Във втората част Алекс Грозданов започна в шестицата на Добруджа и след негови сервиси и ас на Велизар Чернокожев след това се стигна до 5:1. Волейболистите от Добрич се откъснаха със 7:3, но тогава се разигра Явор Генов и бургазлии наваксаха две точки от пасива си. Към реализаторите на асове се включи и Николай Николов, който направи 7:9. След това централният нападател продължи с нов ас, въпреки прекъсването взето от Миро Живков. 

Подемът на Нефтохимик обаче бе спрян след серия от сервиси на Георги Манчев, довела до 14:10 за Добруджа 07. Бургазлии обаче не се отказваха и отново стопиха изоставането си. При 19:18 жълт картон бе показан на Димитър Маринков от Добруджа заради реакция, но това не го разконцентрира и отборът му изравни геймовете след 25:19. В третата част Нефтохимик направи най-сериозната разлика в мача, като поведе с 16:9 (след серия от сервис на Николай Учиков), а преди това Светослав Гоцев от Добруджа 07 получи червен картон при 8:11. Червен картон имаше и за Мартин Пенев от домакините, като по този начин резултатът стана 20:15 в полза на Нефтохимик 2010. В крайна сметка, момчетата на Петър Дочев удържаха аванса си в превърналия се в така нервен гейм и отново поведоха след 25:18. 

С аванс от 2:1 гейма и ентусиазма на препълнилите зала "Младост" фенове отборът на Нефтохимик 2010 направи преднина от самото начало на четвъртата част и успя да приключи финала с 3:1 гейма. 

Николай Учиков бе топ реализатор с 20 точки (2 аса, 1 блокада, 47 % в нападение), а за Добруджа 07 Мартин Атанасов отбеляза 12 (1 ас, 2 блокади, 45 % в атака). 

Треньорът на Добруджа 07 Мирослав Живков заяви след двебоя, че опитът на играчите от Бургас е бил от основно значение за крайния изход на мача. 

„Поздравявам отбора на Нефтохимик с победата. Тук е мястото да поздравя и нашия отбор, който, въпреки годините си, показа изключително мъжество и характер срещу едни невероятни имена, които са доказали своите качества не само в България, но и в световния волейбол. Моята оценка е, че се получи равностоен мач, в който в най-важните моменти отборът на Нефтохимик показа повече търпение и рутина, успя да вземе аванс и да ни победи”, заяви Живков пред БНТ. 

„Бяхме изключително уравновесени, като игра бяхме много организирани. Но отборът на Нефтохимик показа изключителни качества на сервис. Бих отличил Николай Николов, Учиков и Мартин Пенев, както и много доброто посрещане, което задържа Теодор Салпаров. Изключителни индивидуалности. Играха събрани като отбор, проявиха търпение. Опитът си каза думата. В такива мачове срещу такива състезатели се израства”, сподели Мирослав Живков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама