Как се точи фонд "Земеделие" - учебникът се пише в Шабла

08:54, 02 май 16 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как се източват милиони по програмата за развитие на селските райони и къде потъват, показва разследването на bTV, което тръгва от зрителски сигнал за проваленото изграждане на стадиона на град Шабла.

Проектът е за над 5,5 милиона лева за реконструкция на стария стадион, изграден през 60-те години за местния отбор "Нефтяник". На практика се оказва, че са похарчени 5,5 млн. лв., а стадион няма.

Според фирмите, които още си чакат парите, те са източени по следната схема: първата фирма изпълнител взима 4,5 млн., дава на втората фирма изпълнител 2,3 млн., след това тя прехвърля 1 млн. и за обекта са похарчени малко повече 1 млн. лв.

Няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито нови съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал,  изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното. Изградена е лекоатлетическата писта. Остава да се разчертае, направени са малките игрища. С цялата си прелест блести игрището за петанка, оградата е от зелена мрежа.

Парите от фонд „Земеделие” обаче са изплатени на общината още преди три месеца. Става въпрос за сума от 3,8 млн. лв. Въпреки това обаче не на всички фирми е платено. Сега работниците им организират протести и вече за втори път затварят международния път за Румъния. Фирмите, които протестират, са подизпълнители на подизпълнителя, основният изпълнител е консорциумът "Шабла спорт 2015" ООД, създаден от две фирми специално за изграждането на спортния комплекс.

„Първата фирма взима 4,5 милиона, дава на втората фирма 2 милиона и 300 хиляди, само с едно движение печалбата е от порядъка на 100%, след това тя прехвърля един милион и всичко това е направено за милион и нещо”, казва собственикът на строителна фирма Илия Чакъров. Фирмите, които са работили на обекта, са пръснати в цялата страна. Сега работниците им организират протести и вече за втори път затварят международния път за Румъния.

Протестиращите фирми са подизпълнители на подизпълнителя, а основният изпълнител е консорциумът "Шабла спорт 2015" ООД. Той е създаден специално за изграждането на спортния комплекс.

Стойно Стойнов, подизпълнител на стадиона на Шабла, казва, че не си е получил парите, но е направил споразумение за изплащане на сумата от 100 000, след като общината плати на „Тераком”. Не знае, че проектът струва 5,5 милиона и твърди, че отговаря само за доставката на шахтите. От своя страна той дължи 15 000 лв. на фирмите „Валдата” и „Айдън” и е категоричен, че ще се изплати, когато си получи парите.

Главният изпълнител  е в Пловдив, но обяснява, че и на него му дължат пари, още си чака ДДС-то.

Пловдивската строителна фирма пое ангажимент да се разплати на старозагорската, когато си получи ДДС-то, както и да разчертае пистата в Шабла и да ремонтира новите пропаднали алеи, посочва btvnovinite.bg.

Припомняме, че фирмите от Каварна, които не са си получили парите, излязоха на протест и блокираха за кратко международния път Варна-Дуранкулак. Илия Чакъров обяви, че започва гладна стачка. До крайната мярка не се стигна, тъй като бе подписано споразумение за изплащане на дължимите суми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама