Съвети при преяждане и препиване дава рецептурник от 1945 г. в аптеката в „Старият Добрич”

09:23, 02 май 16 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Когато прекалим с храната, както на Великденската трапеза, така и в други случаи, е добре да се използват отвари от билки като анасон, копър, резене. При по-сериозно състояния – отравяния, се препоръчват повече вода, медицински въглен за абсорбиране на отровните вещества. Може нещо с еметичен ефект, за повръщане, или слабително като една супена лъжица рициново масло. Но, най-добре е да се търси медицинска помощ.

При злоупотреба с алкохол трябва да се излезе на чист въздух, да се направи промивка на стомаха. Ако положението е сериозно - инхалации с амоняк и студено на главата и топло на крайниците. Вътрешно може да се използва силно кафе.

Тези стари рецепти, използвани от нашите предци, магистър-фармацевтът Лили Манова от аптеката в “Старият Добрич” ни показва в Рецептурник от 1945 г., който съхранява.

В аптеката още използват лавици от първите аптеки в Добрич. А в единия край на помещението има малък музеен кът. В него фармацевтите са наредили стари аптекарски съдове и други антики. Най-ценният им екземпляр е кутия от началото на миналия век, доставена от Виена. Другият ценен експонат е справочник, също австрийски . Той е с печат на “Байер фармация” и е издаден през 1941 г. В него има включена информация за рецепти, дози, за методологията на фармацията.

Много ценна е и книгата “Основи на практическата фармация”, съставена от магистър фармацевт Ангелов и издадена в София през 1945 . В нея е дадено подробно описание на това що е лекарство, как то да бъде съхранявано. Описани са и различните помещения, които по онова време са били задължителни за една аптека. Тя е трябвало да има рецептурно и материално отделения. В рецептурното е бил задължителен аптечният стелаж, вазерията, резептурна маса, официалната фармакопея или правилника за реда и управлението на аптеката. Другото задължително помещение в аптеката през 1945 г. е била лабораторията. А липсата на хладилници по онова време компенсирали със зимника. Там се съхранявали т.нар. термолабилни медицински средства. И последното задължително помещение била дежурната стая.

По онова време лекарствените средства делели на три групи. Интересно е, че първата група се е наричала “дроги”. Само че тогава съдържанието на това понятие е било много по-различно от сегашното. Магистър-фармацевтът Лили Манова обяснява, че под дроги тогава са се разглеждали суровите продукти от растителен и животински произход, сред които и екстрактите от различни растения. Втората група са били медикаментите. А третата е включвала фармацевтични препарати като серуми и ваксини. В “Основи на практическата фармация” подробно е указано как трябва да се води аптечното книговодство, какви задължителни книги трябва да има в аптеката и какво да се описва в тях. Така специална книга още тогава се е водела за ядовитите или отровите, а друга за упоителните средства. Според тогавашна Наредба №39 упойващите вещества са се водели на специален отчет. Те са били групирани в 14 вида. Оказва се, че от тях днес се използват само няколко – основно опиум, морфин, кокаин. В справочника са описани и аптечните уреди и прибори, които са задължителни за една аптека. Всеки фармацевт е трябвало да има капкомери, лъжички, хаванчена, мелници, мензури, инфундирки  и много други. Сега те почти не се използват, тъй като в съвременната фармация процентът на приготвяните лекарствени средства все повече намалява. Така в сегашния стохиляден град като Добрич само 3-4 аптеки приготвят лекарства или т.нар. магистрални лекарствени форми. Преди години много често в аптеките са се приготвяли и различни екстракти – от валериана за успокоение, или от корени от иглика, който е подходящ за кашлица. Сега такива почти не се приготвят. Все пак описаните рецепти обогатяват знанията на фармацевтите.

В аптеката в “Старият Добрич” продължават да използват аптечни шкафове още от първите създадени в Добрич аптеки. Те са произведени в чужбина, но са добре запазени и до днес и вършат прекрасна работа на фармацевтите. Първата аптека в Добрич е била на МиДхат Паша и е възникнала още преди Освобождението, обяснява Лили Манова. Създадените в началото на миналото столетие аптеките у нас са били по подобие на тези в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама