Има опасност онкологичното отделение в болницата в Добрич да бъде закрито

16:47, 03 май 16 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има вероятност РЗОК да не подпише с болницата в Добрич договор за продължаване на дейността на отделението „Медицинска онкология“, където се извършват химиотерапия и палеативни грижи, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „МБАЛ Добрич“ д-р Трифон Йорданов. Това би означавало, че отделението трябва да бъде закрито.

Д-р Йорданов е дал становище и е здравното заведение е потвърдило желание да има сключен договор със РЗОК а продължаване на дейността на отделението, което работи от 2009 г. 

„Според решението на НС на НЗОК, което е със силата на рамков договор, имаме известни колебания във връзка с комплексното обслужване на онкоболни“, каза д-р Йорданов. Болницата е сключила миналата седмица допълнителни договори за медицинско обслужване по отношение на лъчетерапия и онкокомитет с Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Шумен. „И досега част от пациентите бяха насочвани за лъчетерапия към Шумен и Варна, с което считаме, че е допустимо сключването на договор за дейността на онкологичното отделение в МБАЛ – Добрич“, подчерта д-р Трифон Йорданов.

„Ние не искаме нова дейност, а искаме да продължи дейността на старото отделение. Химиотерапията и към настоящия момент при нас се изготвя  в рамките на добрата медицинска практика, и като вид лечение си спазваме стандартите, които са в онкологията. Считам, че е неуместно пациенти от областта да бъдат пренасочвани в други административни области за нещо, което ние от години извършваме“, обясни изпълнителният директор.

Областните болници в Добрич и Габрово са единствените с разкрити такива отделения.

Месечно в отделението на около 50 пациенти се извършва химиотерапия. От него обаче са зависими всички онкоболни от областта, тъй като в това отделение се изписват лекарства дори за домашно лечение, включително и обезболяващи, опиати, които никой друг лекар не може да предпише. Оттам минават всички със следоперативни намеси.

„Нямаме съмнение, че трябва да продължи работата на това отделение с цел улеснение на населението“, каза още д-р Йорданов който е запознал с проблема и Министерството на здравеопазването и е провел разговори с РЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама