Болницата в Добрич насочва пациентите си за скенер в ДКЦ I или Балчик до купуването на нов

18:22, 03 май 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов скенер на стойност 400 000 лева ще купи болницата в Добрич след като старият се развали и не работи. Докато траят процедурите за възлагане на обществена поръчка обаче ще минат няколко месеца. През това време пациентите, на които трябва да се направи скенер, ще бъдат пренасочвани към ДКЦ I в Добрич или болницата в Балчик, както Topnovini.bg вече съобщи. Водени са разговори с болница във Варна и при необходимост ще бъде подписан договор и с нея, обясни изпълнителният директор на МБАЛ Добрич д-р Трифон Йорданов.

Всеки ден през скенера на лечебното заведение са преминавали по 20-25 пациенти. Апаратурата се използва при пациенти с травми след катастрофи, със съмнения за инсулт, както и за прецизна диагностика на редица вътрешни болести.

Транспортирането на пациент от болницата в Добрич до Балчик за скенер се налага в извънработно време, тъй като тогава скенерът на ДКЦ I не работи. Нужното време на линейките е около 20 минути, което е в рамките на допустимото, коментира д-р Йорданов.

Уведомено е ръководството на Центъра на спешна медицинска помощ в Добрич, както и филиалите в областта, така че случаите на тежки черепно-мозъчни травми да се насочват директно към болниците „Света Анна“ и „Света Марина“ във Варна.

На  28 април в Министерството на здравеопазването е подписан договор за финансиране с целеви средства на закупуването на нов 16-срезов скенер на стойност 400 000 лева. По думите на д-р Йорданов, новият скенер е крайно необходим с настъпването на туристическия сезон, когато обичайно катастрофите зачестяват, включително и с чуждестранни летовници. По думите му през лятото в региона се увеличават и травмите със селскостопански работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама