Нови правила налагат погасяване на стари данъчни задължения

08:21, 04 май 16 25 959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Променен е редът за погасяване на данъчните задължения с влезлите в сила от 1 януари тази година промени в ДОПК, съобщи зам.-кметът на Добрич Елка Димова. Той вече не се съобразява с желанието на гражданите, а дава конкретен ред, по който задълженията се плащат.

Поради незнание на това често гражданите недоволстват, когато от отдела „Местни данъци и такси” им обяснят, че, за да платят новите си налози, първо трябва да покрият старите.

Промяната касае реда за погасяване на задължения от един и същи вид, който вече е според възникването им.

„Ако имате задължения за данък МПС и няколко автомобила, ако единият има задължения от 2013 г., а другият има текущи задължения за 2016 г., не можете да си изберете кое задължение ще погасите по-рано и кое ще оставите непогасено”, обясни Димова. Досега често гражданите са избирали да погасят текущия си данък, а старият оставаше. Затова сега ще се погасява първо най-старото задължение от този вид.

Целта на промяната е погасяванията по давност да бъдат ограничени, посочи зам.-кметът. Тя даде също пример с това, че когато гражданинът има задължения за данък МПС и данък недвижими имоти може да избира кое задължение да погаси, като не важи давността на задължението. Дори да има задължения за данък МПС от предишни години, а данък недвижими имоти да е  само за тази година, може да плати само данък „недвижими имоти“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама