След Шабла прокуратурата скоростно проверява всички европроекти в област Добрич

13:18, 05 май 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейските проекти, реализирани в област Добрич, ще бъдат проверявани от прокуратурата в рамките на извънпланова общонадзорна проверка за отпускането, изразходването и отчитането на средства по европейски програми. Тя е разпоредена днес от административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

До общонадзорната проверка за законност се стигна след излъчени репортажи и журналистически разследвания за изразходването на средства по европейски програми, в които се съдържат данни за престъпления по служба, присвоявания и злоупотреба със служебно положение. Крайният срок за извършване на проверката е 30 юни 2016 г., а изпълнението й е възложено на шестте окръжни прокуратури на територията на Апелативния регион Варна. 

Припомняме, че вчера Окръжната прокуратура в Добрич иззе документацията и започва проверки по два проекта с европейско финансиране в Шабла. Държавното обвинение се е самосезирало след излъчен репортаж на bTV за изразходването на над 5 млн. лева за строителство на стадион в Шабла, за който Topnovini.bg съобщи. Припомняме, че проектът е за над 5,5 милиона лева за реконструкция на стария стадион, но на практика се оказва, че са похарчени 5,5 млн. лв., а стадион няма. Според фирмите, които още си чакат парите, те са източени по следната схема: първата фирма изпълнител взима 4,5 млн., дава на втората фирма изпълнител 2,3 млн., след това тя прехвърля 1 млн. и за обекта са похарчени малко повече 1 млн. лв.

Лично окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов и представители на икономическа полиция в ОД на МВР в Добрич провериха на място изнесените факти и обстоятелства в журналистическото разследване на bTVс оглед данни за престъпления по служба, присвоявания и злоупотреба със служебно положение .

Иззета е документация по изграждането на стадиона в Шабла. На място окръжният прокурор Пламен Николов е проверил и действията по друг европейски проект в община Шабла  – площадка за наблюдение и парк с енергийна пирамида до шабленския фар и рибарското селище. Документите и по този проект за иззети от Окръжната прокуратура.

От държавното обвинение посочиха, че до действията на прокуратурата се е стигнало, след като през ноември миналата година е била разпоредена проверка на ДАНС за изпълнение на европейския проект – строителство на стадион в община  Шабла. До момента резултати от нея не са постъпили в прокуратурата.

Обобщаването на резултатите от общонадзорната проверка ще бъде направено от Апелативната прокуратура във Варна. При установяване на данни за извършени престъпления от общ характер ще бъдат образувани досъдебни производства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама