С честване на 180-годишнината на храм „Св. Вмчк Георги” започнаха тържествата за Деня на Каварна (снимки)

22:09, 05 май 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пощенска марка по повод 180 години от съграждането на храма "Св. Вмчк Георги" бе валидирана днес в Каварна. В официалната церемония по повод пускането в обращение на пощенската марка участваха кметът на община Каварна Нина Ставрева , главният изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки, председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, която е председател на инициативния комитет за валидирането. Марката е в тираж 12 000.

„Православният храм „Св. Вмчк Георги”, пред който се намираме днес, е стожер на българщината и православието и уникален паметник на културата. От днес той става част и от историята на българското маркоиздаване. Не са много българските пощенски марки, които показват християнските ни храмове”, каза при представянето на марката Деян Дънешки. И добави, че едва през 2000 г. е издадена една серия пощенско-филателни издания под наслов „Нови християнски храмове в България” с автор изтъкнатия художник проф. Иван Газдов. Марката за храма „Св. Вмчк Георги” е своеобразно продължение на онази поредица и не е случайно, че автор на марката е Светлин Балездров, който е ученик на проф. Газдов. Изданието, което бе валидирано днес, се състои от една пощенска марка с номинална стойност 0,65 лева в тираж 12 000 броя и специален пощенски печат. „Нека Свети Георги, който е покровител на Каварна, да бди над всички българи, а новата марка за храма да обогати празника за вашия град!, каза още Деян Дънешки.

Свещеници отслужиха празнична литургия и водосвет по случай храмовия празник. По-късно във фоайето на общинска администрация бе открита изложба с картини на църквата и творбите от конкурс за приложно и изящно изкуство на тема "180 години храм „Св. Вмчк Георги” - моят /нашият/ храм".

Черквата, която е съградена през 1836 година, е най-старата запазена възрожденска сграда в града и е смятана за уникален паметник на културата. Патронът на храма е и покровител на Каварна.

Проявите са част от програмата за Деня на Каварна - 6 май. Утре тя продължава с празнична света литургия в Храм „Св. Вмчк Георги”, концерти на фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне”, на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, на групи за автентичен фолклор, а вечерта концерт на площада ще изнесат "Uriah Heep".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама