Млади и стари в Добрич на Гергьовден се теглят и люлеят за здраве (снимки)

15:24, 06 май 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От сутринта дворът на Етнографската къща в Добрич бе изпълнен с млади и стари, дошли да се претеглят за здраве и да се полюлеят. Домакините етнографи ги даряваха с китка здравец. Групи за автентичен фолклор и граждани извиха кръшни хора в двора.

Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден – казва народът. В Добруджа християнският светец Георги – покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност, посочват етнографите.

В Добруджа той е сред празниците, които се отбелязват във всяка къща.

Според народните представи на този ден росата и водата придобиват лековита сила. Моми и невести се търкалят по росните ливади, поливат се с „цветна” вода и се къпят за здраве и плодовитост в изворите и реките. Рано сутринта всички се теглят на кантар и се люлеят на завързани на раззеленени дървета люлки.

Широко разпространена е представата, че на този ден заровеното имане „играе” със син пламък на земята. Хората търсят по поляните тревата разков, която отваря всички врати и носи щастие и късмет на този, който я намери. На Гергьовден всеки стопанин обикаля нивите си и бодва в тях разлистено клонче. Този обичай е свързан с легендата за Свети Георги, който обхожда посевите и полята, за да завали „дъжд, от който всяка капка жълтица става”… 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама