Играта е естествен начин на учене, счита Гаяне Минасян

07:26, 15 май 16 25 847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дискусия на тема "Естествено учене" се проведе в Добрич по инициатива на гражданският съвет на АБВ и неправителствената организация "Граждани в повече". На нея присъстваха зам.-кметът арх. Боян Коларов, директори на училища, учители, родители.

Лектор на форума бе Гаяне Минасян - съосновател на Националната мрежа на родителите.

Тя запознава участниците с изводите на редица изследователи и практици в областта на психологията, педагогическата наука и невронауката. Естественото учене е вроденият природен механизъм за осъществяване на уникалния човешки потенциал, посочи лекторът.

Гаяне Минасян е разработила концепция за естественото учене, която представлява стратегия за развитие на човека, отхвърляща насилието, срама и унижението като методи, които се използват в днешното българско образование. Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето по начина, по който образователната система в момента го прави с претенции, че ги образова. Истинската цел на образованието е откриването и разгръщането на потенциала на децата.

„Един от основните проблеми на конвенционалното образование е, че се пречи на децата да се развиват”, посочи Минасян. И подчерта, че често, мислейки за учене, се мисли за оценките, изпуска се процесът. Затова тя се е опитала да види образованието под друг ъгъл, изхождайки от това как се осъществява ученето в природата.  „Играта е признак за по-висше развитие. Колкото по-висш е един вид, толкова по-дълго той играе. Когато отнемеш възможността на едно дете да играе, ти му спираш най-висшия природен механизъм за развитие. Човек е същество, което продължава да се учи до края на живота си, което означава, че човек играе до края на живота си”, обясни Минасян. И добави, че, ако малките деца играят физически игри, то с възрастта човек играе с все по-трудни неща. Така, например, учените играят с идеи.

Според Минасян, без игра няма учене. Ако си под напрежение и страх, бързо забравяш наученото. Играта е естествен начин на учене, посочи тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама