Турски знаменца на шествието на 24 май в Добрич взривиха социалните мрежи

20:41, 25 май 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кадри от празничното шествие на 24 май в  Добрич, на които се виждат хора, които размахват турски и други чужди знаменца, предизвика напрежение в социалните мрежи. Потребител написа : „Чудно ми е защо на днешния празник в Добрич се развяваше турско знаме и кой допусна това“.

Скандалът се разраства и снимките се споделят вече в цялата страна, съобщиха читатели на Topnovini.bg.

Някои от коментарите във Фейсбук под снимката са: „Какъв празник може да има човек с такова самосъзнание?! Явно няма представа какво празнуват всички! Забравил е къде се намира!“, “..в демократична държава ,такива биват наказвани ....НО ние каква сме ?“, „Нима не го видяха полицаите бяха толкова много???“, „аз ако съм на гости в Турция или която е да е държава по света в светъл и толкова значим празник за съответната държава да развявам и развея знаме на друга държава в тяхно шествие едва ли ще ми се размине ей така а ида не забравяме политиката между двете държави“. Друг потребител заявява: „Недопустимо е да се развява турско знаме на такъв светъл български празник!“. Има и доста крайни изказвания.



Някои от коментиращите посочват, че на снимката се виждат също испанско, руско и още други чужди знамена, както и това, че „тези знамена са се развявали, защото тези хора са били гости на Ветеринарната гимназия“. Други недоумяват как директорът на Ветеринарната гимназия д-р Тодорова е разрешила това.



Topnovini.bg потърси за коментар отговорните институции:

Директорът на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина д-р Светла Тодорова обясни, че става въпрос за гости на училището в с. Стефаново, което работи за първи път по международен проект по програма „Еразъм“. „Помолили са нашия координатор по проекти по програма „Еразъм“ за съдействие. Попитали са дали може гостите им да участват в шествието с нас, за да почувстват празничната атмосфера, тъй като в селото и в Община Добричка не се организира празнично шествие за 24 май“, обясни д-р Тодорова. Става въпрос за учители и ученици от Турция, Испания и Словения. „Не видях знаменца, когато шествието тръгваше. Най-вероятно са ги развели по-късно“, обясни д-р Тодорова. Тя посочи, че чужденците използвали националните си знаменца по време на всички срещи и други прояви, които били организирани по проекта, като белег за това от коя държава са. Според нея, никой не е направил това с умисъл. „Не мисля, че става въпрос за някаква демонстрация. Не счятам, че по този начин трябва да се реагира“, коментира още тя.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров обясни, че е бил запознат с казуса от д-р Тодорова. По имейл днес е получено запитване дали е давано официално разрешение на празничното шествие да се веят чужди знамена. „Няма такова искане и никога досега не се е налагало да има. РИО няма пряко касателство спрямо организацията на шествието. То е на доброволен принцип, а като мероприятието се осъществява от Общината“, каза още той.

От Община град Добрич заявиха, че „24 май е единствено и само български празник и не трябва по никакъв начин да позволяваме на други обстоятелства да помрачават светлото настроение, което носи този ден“. „Ангажиментът на Общината е организиране на официалното тържество, а отговорността за лъчовете в шествието и блоковото подреждане на училищата е на директорите на учебните заведения“, посочиха още оттам.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама