За първи път правят подводни проучвания край нос Шабла

14:48, 27 май 16 / Култура 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо по рода си подводно археологическо проучване до фара на нос Шабла ще бъде извършено това лято, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

С финансиране, осигурено от община Шабла, в размер на 10 000 лева, историци и археолози ще работят е акваторията до Фара. В подводната работа ще помага и клуб "Приятели на морето" - Шабла.

Целта е да се разкрие цялата крепост Кария. Тя е уникална и единствена на Черно море. Създадена е от карийското население, което е предшествало индо-европейските народи. Подобно на гърци и финикийци и те са имали колонии - 15-20 в Средиземноморския басейн, като Кария е единствената колония на Черно море, попадащо в Средиземноморския басейн, поясни Костадинов.

Наземната част от крепостта вече се проучва. Работата там е започнала още на 9 май, тъй като "Пристанищна инфраструктура", които изграждат новата естакада, се натъкнали на артефакти и се обърнали към музея. Държавното предприятие финансира разкопките, като е предоставило за проучването 32 хил. лв., за което екипът на музея е признателен.

„Надяваме се до средата на юли да приключим. Целта ни е да успеем да разкрием цялата крепост“, каза Костадинов.

Археолозите ще продължат разкопките на крепостта Залдапа, които продължават трета година.

Предвижда се тази година да се разкрие и възстанови и римският водопровод, който е захранвал крепостта с вода. За поредна година община Крушари отпуска за археологическа работа 10 хил. лв. от своя бюджет. Четвъртият обект, който ще бъде разработен това лято е крепостта Палматис. Тя се намира до тервелското село Оногур. Ръководител на екипа ще е проф. Казимир Попконстантинов, а община Тервел е осигурила 20 хил. лв. за археологическите проучвания

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама