Радосвета Стоянова от Добрич - най-бърза при жените в полумаратона „Камчийски пясъци“

17:33, 29 май 16 / Спорт 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Радосвета Стоянова от клуб  Добруджа 99 бе безапелационен пжобедител при жените в бягането по най-дългия плаж в България – полумаратон „Камчийски пясъци“. Тя стана първа с време 1:52:15, което е по-добро от това на третия при мъжете. Подгласнички й станаха Виктория Саксанова от Пловдив и Магдалена Йорданова от Варна. Това съобщиха от разградския клуб „Зелена стъпка“, които са организатори на проявата.

Участник на девет години пробяга десет километра и се превърна атракцията на състезанието, което освен бягане по пясъка, включваше и допълнително водно препятствие – преминаване на устието на река Камчия. Организаторите бяха подсигурили водни колелета, но почти всички участници предпочетоха да не ги използват, а да прегазят през студените води на реката. Награди за над пет хиляди лева осигури генералният спонсор Ideal Standard.

Победител в полумаратонската дистанция и тази година стана олимпиецът Андрей Гридин (1:44:50), който бе част от българския национален отбор по ски бягане на зимните олимпийски игри в Сочи. Втори при мъжете бе Мартин Панайотов (1:52:09) от клуб Одесос, Варна, а трети – Борислав Миланов (1:53:49) от 5kmrun, София.

Също от Варна са и първите двама при мъжете в кратката дистанция 10км – Димитър Янакиев (47:13), Андон Гатев (48:10), трети е Ахмед Ахмед (49:10) от Цар Калоян. При жените победи Цветелина Йорданова (55:16) от клуба организатор „Зелена стъпка“, Разград, която изпревари Красимира Петрушкова (клуб IRun) и Евелина Златанова-Казакова от Варна.

Децата се състезаваха по трасе от 2,2 километра, което не включваше преминаване на реката. Там най-малкият участник бе едва четиригодишният Калоян.

Плажът между Камчия и Шкорпиловци е един от последните запазени сравнително диви и състезателите се насладиха на прекрасни гледки, включващи кристална вода, пясъчни дюни, крайречни гори, разнообразни представители на птичия свят, посочват от клуб "Зелена стъпка". Те отбелязват, че организират това състезание, за да покажат, че хората могат да се забавляват сред прекрасната българска природа, без да я увреждат, посочват от клуб "Зелена стъпка".

Партньор на инициативата е природозащитната организация WWF България, която в момента провежда европейска кампания в подкрепа на директивите, регламентиращи Натура 2000, а зоната на Камчийския пясъци е опазена от застрояване, единствено благодарение на това, че е част от тази мрежа.

Запазена марка на състезанията на „Зелена стъпка“ са палатковите лагери, в които състезателите се събират предишната вечер. Тази година атракция бе групата Artificial Comet, която изнесе концерт край плажа. В деня преди състезанието състезатели, организатори и доброволци почистиха плажа край устието на Камчия и събраха над половин тон отпадъци.

Пълни резултати всеки може да открие на сайта на Зелена стъпка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама