Кметът Нина Ставрева: Търси се дългосрочно решение на проблема с достъпа до Болата

08:13, 16 юни 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за решаване на проблема с достъпа до залива Болата са обсъдени на среща  София. В нея участваха зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, областният управител на Добрич Детелина Николова, кметът на Община Каварна Нина Ставрева, Мирослав Калугеров - директор на дирекция "Национална служба за защита на природата" към МОСВ, представители на МРРБ, Министерството на туризма, РИОСВ- Варна.

Целта на тази среща бе да се очертаят спешни мерки з решаване на проблема с достъпа до резервата, сподели за Topnovini.bg след срещата кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя подчерта, че разговорите се водят между институциите, за да се намери балансирано и функциониращо решение на проблема, без да се нарушават законите на Република България.

Нина Ставрева е предложила за обсъждане идеята на главния архитект на Каварна за решаване на проблема за достъпа до залива, като се постави временен преместваем обект за престой на моторните-превозни средства. Това може да се организира на територия, която е общинска собственост, каквато буферна зона има. Макар теренът да е неравен, могат да се обособят около 2 декара  за тази цел.  Това е вариант за решаване на проблема в краткосрочен план, посочи Ставрева.

За дългосрочното му решаване може да се разчита на изграждането на ново пристанище в Каварна.

От 10,30 часа днес в Община Каварна ще се проведе публично обсъждане на Концепция за развитие на пристанище Каварна и План за приемане и обработване на отпадъци в Рибарско пристанище Каварна.

 Кметът посочи, че проблемът не е толкова за хората, които ще трябва да изминават около 500 метра пеш, за да стигнат от мястото за престой на автомобилите до плажа. По-сериозният проблем е ограничаването на достъпа на лодки до залива, което е свързано с препитание на част от рибарите или с хоби за други. Така, ако пристанището в Каварна се изгради, то собствениците на плавателни съдове, които използват залива Болата, ще могат да използват новото рибарско пристанище в Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама