Руски фолклорен ансамбъл разучи „Седнало е Джоре дос“ за концерт в Добрич

16:27, 27 юни 16 / Култура 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорният ансамбъл "Вечерка" от Русия, който е с 30-годишна история, е разучил специално за посещението си у нас популярната българска народна песен „Седнало е Джоре дос“, съобщи на пресконференция ръководителят на формацията Олга Кузменко.

Концертът на „Вечерка“ е в рамките на започващите днес Дни на руската култура в Добрич. От 18.30 ч. днес на площад „Свобода“ образци на руския танцов и песенен фолклор ще представят руските ансамбли „Кирилица“, „Фантазия“ и „Вечерка“.

„Вечерка“ е подготвил за турнето си в България и български народен танц. С микс от български хора ще се представи на откритата сцена и ансамбъл „Фантазия“, който миналата година също участва в Дните на руската култура в града. Сега той идва с напълно нов репертоар. Ще представи също руски фолклор, а също и класически, съвременни танци, както и степ.

За ансамбъл „Кирилица“ това е първото от десет години гостуване в България. Младежите ще представят красотата на руското изкуство.

Дни на руската култура се провеждат в Добрич за четвърта година. Те винаги идват с нова програма, но спазват и традицията на доброжелателност - посрещат ни хора, които се радват да ни видят, заяви пред журналисти Андрей Галкин, президент на Сдружението за приятелство и сътрудничество с балканските държави.

Неправителствената организация заедно с община Добрич и международната обществена организация "Изкуство без граници" са инициатори на форума.

Сред изненадите тази вечер е и дефиле на модели на трима московски дизайнери. В ролята на модели ще бъдат изпълнители от фолклорните ансамбли.

В рамките на Дните на руската култура в Добрич се открива и изложба, под наслов "Славянски мост". Тя представя творби на художници от руската класическа школа, гоблени, керамични пластики и други произведения на приложното изкуство. Дните на руската култура са част от програмата на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия, която се открива в Добрич на 28 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама