Книга за сталинските репресии над таврийските българи представят в Добрич

17:53, 27 юни 16 / Култура 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата „Голготата на българите в Таврия: анатомия на репресиите (1920-е – 1940-е години)“ от бесарабския българин Василий Митков ще бъде представена в Добрич. Днес пред журналисти авторът й Василий Митков разказа, че първоначално е направен паметник на жертвите на сталинския режим. На базата на събраните документи за изграждането на паметника, които доказват репресиите, решава да издаде книгата. В изданието е публикуван списък с имената на 700 пострадали по време на сталинския режим. Главната цел на тоталитарната комунистическа система, която е известна като безчовечна и антихуманна, бе всички да са послушни, сподели Василий Митков. По думите му, най-активният инструмент, който е използван, е лишаването на хората от храна. Семействата са били разделяни, товарени в ешелони и изпращани в Сибир, Казахстан. Според Митков националността не е била толкова от значение, но най-пострадали след украинците са били българите.   

Първото издание на „Голготата на българите в Таврия: анатомия на репресиите (1920-е – 1940-е години)“ е на руски език в Украйна, каза Георги Чунчуков. Идеята за издаване на книгата на български език се е родила преди година по време на посещение на малка делегация от Добрич в Таврия. Георги Чунчуков благодари на Общинския съвет, който е предоставил 1 000 лева за издаване на книгата. За това са помогнали и 13 физически лица, 800 лева са добавени след като са останали от построяването на паметника на таврийските българи в Добрич. 

Книгата ще бъде представена утре от 18 часа в Художествената галерия в Добрич от доц. д-р Александър Йорданов – дипломат, политик, публицист. Преди това от 17.30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на таврийските българи. В събитията ще се включи и таврийският българин Никола Петков, дългогодишен председател на районното българско дружество "Дружба". Той е от едно от многото семейства, пострадали от сталинските репресии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама