Критерии за избор на омбудсман ще обсъжда Общинският съвет в Добрич

08:46, 28 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Критерии за подбор и избор на обществен посредник в община град Добрич ще обсъжда на заседанието си от 9 часа днес Общинският съвет.

Те ще се определят въз основа на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник, приет с решение на местния парламент през февруари 2014 г.

През януари тази година Общинският съвет избра 9-членна Временна комисия за разработване на критериите за подбор и избор на обществен посредник.

Общественият посредник съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация.

За омбудсман се избира пълнолетен, вменяем, не осъждан български гражданин, с постоянен или настоящ адрес на територията на общината, срещу когото няма наказателни производства за умишлени престъпления, с постоянно местоживеене на територията на Община град Добрич, със завършено висше образование и над 3 години стаж, притежаващ високи морални качества и обществен авторитет. Длъжността на обществения посредник е несъвместима с длъжност в държавната или общинска администрация, по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация.

Кандидатите се явяват на интервю пред комисия, създадена за тази цел.

Общественият посредник трябва да има познания по местно самоуправление, взаимоотношението между местна власт и граждани и възможността за защита на граждански права и интереси.

Комисията оценява кандидатите по шестобалната система. При равни други условия кандидатите завършили висше образование специалност право или публична администрация  имат предимство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама