Правнучка на румънската кралица Мария ще гостува в Двореца в Балчик

12:10, 01 юли 16 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ролята на  Балчик като исторически и културен мост между България и Румъния ще бъде акцент в инициатива на Румънски културен институт, която ще се осъществи на 9 юли с подкрепата на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Тя е посветена на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия и обявяване на княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген през 1866 г. за владетел на Обединените княжества.

С инициативата в Балчик ще бъде отпразнувано това историческо събитие. В "Каменна зала" ще се представи спектакъл от музика и народни танци от Детска фолклорна група към сдружението на етническите румънци в България "AVE", както и прожекция, и представяне на документалния филм King’s War (Войната на Краля), лансиран през 2016 г., и посветен на племенника на кралица Мария и крал Михай I Румънски.

На събитието ще присъства Нейно Височество Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария. Ще участва представител на фондация „Флореску”, Джон М. Флореску. Той ще разкрие различните етапи от подготовката на документалния филм King’s War (ВойнатанаКраля)  и ще отговаря на въпроси, зададени от публиката.

Документалният филм King’s War (Войната на Краля) е с режисьор и родуцент Тревър Потс, изпълнителен продуцент Джон Флореску. Той ксе основава на обширно интервю  на Джон Флореску с Негово Велчество Михай I Крал на Румъния, взето на английски език.

За да илюстрират историята, разказана от краля, продуцентите прибягват до исторически реконструкции. В документалния филм са показзани непубликувани досега документи от румънски и чуждестранни архиви. Консултация относно историческите факти е направена от Матей Казаку, един от най-видните румънски историци и други румънски, и чужди историци от световна величина.

Джон Флореску, изпълнителният продуцент на документалния филм, е син на историка Раду Флореску и потомък на стар род на румънски боляри.Учил история, политология, философия и икономика в колежа в Бостън (Boston College) и в Оксфорд. За 17 години той е бил президент на „David Paradine Television Inc." в САЩ. Той продуцира над 150 часа телевизионни предавания за канали като CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS, Disney .Интервюирал е шест американски президента. В момента ръководи филиал на PR и консултантска фирма Centrade в Румъния. Основател е на Chainsaw Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама